Wat is Shared Hosting?

Shared Hosting

De betekenis van shared hosting zit hem eigenlijk al in de naam. Bij dit type hosting deel je met jouw website een fysieke server met een of meerdere andere websites. Om dit te begrijpen is het belangrijk dat we weten hoe servers en hosting werken.

Elke website op internet wordt opgeslagen of ‘gehost‘ op een server (een soort computer). Op deze manier wordt het openbaar beschikbaar voor gebruikers. Wanneer iemand de URL van een website in zijn browser typt, gebruikt de browser dat adres om te bepalen waar de site is opgeslagen.

Vervolgens vraagt de browser informatie over de website op de server. De server levert alle benodigde gegevens en de webpagina verschijnt in de browser. Daarna kan de gebruiker communiceren met de site door naar andere pagina’s te navigeren, op links te klikker, enz.

Bij shared hosting slaat één server alle bestanden voor meerdere sites tegelijk op en is verantwoordelijk voor het verstrekken van informatie over hen. Dit is het tegenovergestelde van een dedicated server of een VPS (Virtual Private Server), servers die slechts één specifieke website host.

Shared hosting is overigens een stuk goedkoper dan een dedicated server. Om de ‘normale’ prijzen van shared hosting te bekijken kan je dit eens lezen: Wat is een Normale Prijs voor Webhosting?

Is shared hosting geschikt voor mijn website?

Om erachter te komen of shared hosting geschikt is voor jouw website is het belangrijk om eerst naar de voor- en nadelen te kijken.

VoordelenNadelen
Relatief goedkoopGedeelde capaciteit
Bestanden zijn altijd beschikbaarBeperkte opslag
Weinig tot geen onderhoudGeen root-toegang tot de server
Makkelijk uit te breidenWebsites met wie je de server deelt kunnen voor problemen zorgen

Punten om rekening mee te houden

• Wat is je budget? Zoals eerder gezegd is shared hosting de goedkoopste manier om een website gehost te krijgen. Een VPS of een dedicated server is ook een optie, maar deze zijn een stuk duurder.
  • Ben je technisch vaardig? Met shared hosting wordt vrijwel al het technische voor jou opgelost. Voor beginners is dit natuurlijk ideaal. Met VPS en dedicated hosting is technische vaardigheid meer vereist.
  • Hoe groot is je website? Omdat je een server met 2 of meer websites deelt kan het gebeuren dat er te weinig ruimte is wanneer je site te groot wordt. In deze gevallen kan het een goed idee zijn om te upgraden.