Wat zijn Docker en Kubernetes: wat is het verschil?

kubernetes

Het gesprek rond Docker vs Kubernetes (k8) wordt vaak geframed als of-of: moet ik Kubernetes of Docker gebruiken? Dit is als appels met peren vergelijken en het is een veel voorkomende misvatting dat je het een of het ander moet kiezen.

Het verschil tussen Docker en Kubernetes is gemakkelijker te begrijpen wanneer het wordt opgesteld als een en-en vraag. Het is een feit dat je niet hoeft te kiezen:

Docker en Kubernetes zijn fundamenteel verschillende technologieën die goed samenwerken voor het bouwen, leveren en schalen van gecontaineriseerde apps.

Wij zullen hieronder beide software verder uitleggen en wat de verschillen precies zijn.

Wat is Docker?

Docker is een softwareplatform waarmee je snel applicaties kunt bouwen, testen en implementeren. Docker verpakt software in gestandaardiseerde eenheden, containers genaamd, die alles hebben wat de software nodig heeft om te draaien, inclusief bibliotheken, systeemtools, code en runtime.

Met Docker kan je snel applicaties in elke omgeving implementeren en schalen en weten je dat je code zal worden uitgevoerd.

Docker is een open source softwareplatform

Waar kan ik Docker voor gebruiken?

Snelle, consistente levering van je applicaties

Docker stroomlijnt de ontwikkelingslevenscyclus door ontwikkelaars in gestandaardiseerde omgevingen te laten werken met lokale containers die je applicaties en services leveren. Containers zijn geweldig voor continue integratie en continue levering van workflows.

Docker is erg geschikt in de volgende situaties:

• Jouw ontwikkelaars schrijven lokaar code en delen hun werk met hun collega’s met behulp van Docker-containers.
  •  Ze gebruiken Docker om hun applicaties in een testomgeving te pushen en geautomatiseerde en handmatige tests uit te voeren.
  • Wanneer ontwikkelaars bugs vinden, kunnen ze deze repareren in de ontwikkelomgeving en ze opnieuw implementeren in de testomgeving voor testen en validatie.
  • Wanneer het testen is voltooid, is het net zo eenvoudig om de oplossing bij de klant te krijgen als de bijgewerkte image naar de productieomgeving te pushen.

Responsieve implementatie en schaalbaarheid

Het container-gebasseerde platform van Dockers maakt zeer draagbare ‘workloads’ mogelijk. De containers kunnen draaien op de lokale laptop van een ontwikkelaar, op fysieke of virtuele machines in een datacenter, op cloudproviders of in een combinatie van deze omgevingen.

Meer workloads uitvoeren op dezelfde hardware

Docker is licht en snel. Het biedt een levensvatbaar, kosteneffectief alternatief voor op ‘hypervisor-based virtual machines’, zodat je meer van jouw capaciteit kan gebruiken om je bedrijfsdoelen te bereiken.

Docker is perfect voor omgevingen met een hoge dichtheid en voor kleine en middelgrote implementaties waar je meer moet doen met minder middelen.

Wat is Kubernetes?

Moderne applicaties worden steeds vaker gebouwd met behulp van eerder genoemde containers. Kubernetes is een open-source sofware voor het op grote schaal inzetten en beheren van deze containers.

Hoe werkt Kubernetes?

Naarmate applicaties groeien om meerdere containers te omvatten die op meerdere servers zijn geïmplementeerd, wordt het gebruik ervan complexer. Om deze complexiteit te beheren, biedt Kubernetes een open source API die bepaalt hoe en waar die containers worden uitgevoerd.

Kubernetes orkestreert clusters van virtuele machines en plant containers om op die virtuele machines te draaien op basis van hun beschikbare rekenresources en resourcevereisten van elke container.

Containers zijn gegroepeerd in pods (de operationele basiseenheid voor Kubernetes) en die pods worden geschaald naar de gewenste staat.

Daarnaast beheert Kubernetes automatische servicedetectie, omvat taakverdeling, volgt resourcetoewijzingen en schaalt op basis van computergebruik. Ook controleert het de gezondheid van individuele bronnen en stelt apps in staat zichzelf te herstellen door containers automatisch opnieuw te starten of te repliceren.

Dus wat is het verschil tussen Docker en Kubernetes?

Een fundamenteel verschil tussen Docker en Kubernetes is dat Kubernetes bedoeld is om over een cluster te draaien, terwijl Docker op een enkel punt draait.

Kubernetes is uitgebreider dan Docker en is bedoeld om clusters van knooppunten op schaal in productie op een efficiënte manier te coördineren.

Kubernetes-pods (planningseenheden die een of meer containers in het Kubernetes-ecosysteem kunnen bevatten) worden verdeeld over knooppunten op een hoge beschikbaarheid te bieden.

Welke webhost providers bieden Docker en Kubernetes aan?

Er zijn verschillende webhost providers die Docker en Kubernetes als een service aanbieden.

Vaak worden Docker en Kubernetes in de praktijk gehost op een VPS.

Hieronder hebben wij een aantal webhost aanbieders geplaatst die Docker, Kubernetes of allebei aanbieden.