Wat is RAM-Geheugen? Hoeveel heeft mijn website nodig?

RAM-geheugenWat is RAM-geheugen?

RAM, of Random Access Memory, wordt doorgaans gezien als het werkgeheugen van een server of computer.

Voor jouw website is het RAM-geheugen van de server belangrijk omdat het grote invloed heeft op de snelheid van de website.

Is het RAM-geheugen van de server niet in orde, dan werkt jouw website langzamer voor bezoekers, wat kan lijden tot afname in bezoek.

Hoe werkt RAM-geheugen?

RAM is eigenlijk een tijdelijk opslag van het geheugen van de computer waardoor het sneller is dan SSD (Solid State Drive) en een harde schijf. RAM slaat dus minder gegevens op en is hierdoor sneller. Het verliest alle gegevens wanneer de computer van het stroom afgaat.

Maar hoe werkt het dan bij een website?

Hoe meer RAM je server heeft, hoe meer processen je website tegelijk kan draaien.

Het kan voor jou dus een belangrijke factor zijn dat je webhost aanbieder genoeg RAM geheugen beschikbaar stelt. Vooral als je website veel processen tegelijk moet kunnen draaien.

Hoeveel RAM-geheugen heeft je website nodig?

Hoe meer RAM je dus hebt, hoe sneller de computer toegang heeft tot informatie. Hoeveel geheugen je nodig hebt hangt af van het soort werk waar je de website voor gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor gamen (veel RAM) of een simpele blogpost (weinig RAM).

Er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn om mee te nemen hoeveel RAM nodig is voor een website, dit zijn:

• Dagelijkse hoeveelheid bezoekers: Hoe meer verkeer op je website, hoe meer RAM-geheugen nodig is voor je server.
  • CMS (Content Management System): Wanneer een website via een CMS, bijvoorbeeld WordPress, beheert wordt, heb je meer RAM nodig.
  • Online applicaties: Niet alleen wordt er veel opslagruimte in beslag genomen door online applicaties, ook vragen ze meer RAM-geheugen.

Het is belangrijk dat je bij je webhost provider informeert naar de benodigde RAM-geheugen voor je website.

Ook bandbreedte is belangrijk voor de snelheid van je website.