Whois Lookup: achterhaal de eigenaar van een domeinnaam
Ben je benieuwd wie de eigenaar van een domeinnaam is? Bijvoorbeeld omdat tijdens het gebruik van een domeinnaam checker erachter bent gekomen dat deze reeds geregistreerd is? Dan kun je hieronder direct een Whois Lookup uitvoeren.
Hoe voer je een Whois Lookup uit?
Het uitvoeren van een Whois Lookup is erg eenvoudig: hierboven kun je in de grote balk een domeinnaam mét extensie invullen. Bijvoorbeeld domeinnaam.nl. Wanneer je op ‘checken’ klikt, wordt de informatie opgehaald bij een zogeheten registrar; een beheerder van domeinnamen. Dit is eigenlijk een niveautje hoger dan hostingbedrijven. Een goed voorbeeld van .nl domeinnamen is SIDN.nl.
Wat vertelt een Whois Lookup?
Wanneer een domeinnaam al door iemand anders geregistreerd is, kun je een Whois Lookup uitvoeren. Met een Whois Lookup kun je onder meer informatie krijgen over waar desbetreffende domeinnaam op dit moment gehost is, wanneer deze geregistreerd is en mogelijk ook contactgegevens van de eigenaar. We zetten alle informatie die je kunt ontdekken op een rij:
- Domeinnaam: de door iemand geregistreerde domeinnaam
- Status: de actuele status van de domeinnaam
- Domeinnaamhouder: de eigenaar van de domeinnaam, dit kan een persoon of organisatie zijn
- Administratief contactpersoon: het e-mailadres van de contactpersoon achter de domeinnaam
- Registrar: het hostingbedrijf waar de domeinnaam op dit moment geregistreerd is
- Abuse contact: het e-mailadres of telefoonnummer die je kunt gebruiken om contact op te nemen bij misbruik
- Reseller: wanneer er mogelijk sprake is van een reseller hosting
- Technisch contact persoon: het e-mailadres van de technische contactpersoon achter de website
- DNSSEC: wanneer de domeinnaam beveiligd is met DNSSEC (lees hier meer informatie over DNSSEC)
- Nameservers: de naamservers die horen bij desbetreffende domeinnaam
- Registratiedatum: de datum waarop de domeinnaam voor het eerst geregistreerd is
- Wijzigingsdatum: de datum wanneer er een wijziging van registrar of houder heeft plaatsgevonden van de domeinnaam
- Uit quarantaine datum: de datum wanneer een domeinnaam uit quarantaine komt, indien deze in quarantaine staat
Een voorbeeld van een Whois Lookup resultaat van een willekeurige domeinnaam:
Waarom een Whois Lookup uitvoeren?
Er zijn verschillende redenen om een Whois Lookup uit te voeren. De voornaamste redenen op een rij:
- Juridische conflicten: is er sprake van copyright schending? Of wordt een domein mogelijk gebruikt voor phishing, spam of een andere vorm van fraude? Dan kun je hiermee achterhalen waar de website gehost wordt en contact opnemen met desbetreffend bedrijf.
- Overname mogelijkheden: ben je bij de domeinnaam checker achter gekomen dat een domeinnaam bezet is, maar wordt deze niet gebruikt? Dan kun je mogelijk de contactgegevens achterhalen en zo in contact treden met de eigenaar om de onderhandelingen te starten. (Tip: lees hier meer over de waarde van een domeinnaam voor je in gesprek gaat).
- Controle: je kunt de Whois Lookup ook voor je eigen websites uitvoeren. Hiermee kun je controleren of jouw gegevens goed (of juist helemaal niet bij WHOIS privacy) getoond worden. Ook kan dit interessant zijn om te dubbelchecken voor je een verhuiscode aanvraagt, om er zeker te van te zijn dat deze bij de juiste houder afgeleverd wordt.
- Verhuizingen: over verhuizingen gesproken, ook hier wordt er vaak gebruik gemaakt van een Whois Lookup. Bij verhuizingen wordt namelijk door de nieuwe provider gecontroleerd of jij wel de rechtmatige eigenaar bent van een domeinnaam.
- Contactvalidatie: bij het aanvragen en installeren van een SSL certificaat kunnen de contactgegevens gevalideerd worden, alvorens dit mogelijk is.
Whois Lookup werkt niet
Het kan voorkomen dat je geen resultaat krijgt bij het uitvoeren van een Whois Lookup check. Dit kan te maken hebben met een specifieke extensie, waarbij niet alle gegevens opgehaald kunnen worden. Indien het geval is: laat het ons weten, zodat we onze tool kunnen uitbreiden.