Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Hoe kies je Snelle Webhosting voor je website?

Blog

Hoe kies je Snelle Webhosting voor je website?

Snelle hosting is van steeds groter belang, enerzijds worden websites steeds ingewikkelder en zwaarder door toenemende mogelijkheden en functionaliteiten. Anderzijds willen gebruikers en ook zoekmachines websites steeds sneller kunnen laden. Deze twee ontwikkelingen zijn enkel…

Snelle hosting is van steeds groter belang, enerzijds worden websites steeds ingewikkelder en zwaarder door toenemende mogelijkheden en functionaliteiten. Anderzijds willen gebruikers en ook zoekmachines websites steeds sneller kunnen laden.

Deze twee ontwikkelingen zijn enkel goed op te lossen door de website te plaatsen op snelle webhosting. We bespreken de 8 belangrijkste focuspunten waar je op moet letten bij het zoeken naar snelle hosting voor je eigen website.

1. SSD Hosting

Wat enkele jaren geleden nog bijzonder was is inmiddels bijna de standaard geworden. Webhosting op SSD harde schijven in plaats van reguliere HDD schijven. Dit zorgt voor snellere laadtijden, hoeveel dit precies scheelt is afhankelijk van meerdere factoren maar hosting bedrijven schermen met claims als 3x, 4x of zelfs 5x sneller. Los van deze claims is het wel zo dat SSD schijven sneller zijn, kortom SSD hosting is dus iets om op te letten als je een snelle website wil.

Bekijk hier de hosting pakketten met SSD

2. PHP 7 of hoger

PHP 7 is de opvolger van PHP 5.6 (deze oude versie dateert alweer uit 2014) en zorgt voor flinke snelheidswinst voor je website. De vernieuwde PHP engine (de opvolger van de ZEND engine) kan sneller requests verwerken, gebruikte minder geheugen en kan beter met fouten en uitzonderingen omgaan. De website kan hierdoor tot wel 50% sneller worden afhankelijk van bijvoorbeeld de gebruikte versie.

Eind 2015 is de eerste PHP 7 versie uitgegeven en inmiddels is er ook alweer een PHP 7.1 en PHP 7.2. Toch zijn hosting bedrijven nog niet zo snel met de overstap en zien we nog regelmatig dat de nieuwste PHP versies niet worden ondersteund. Soms bieden ze het wel aan maar staat het (nog) niet op de website, doe daarom navraag bij support. WordPress.org geeft als aanbeveling mee om PHP 7.2 te gebruiken.

3. HTTP/2

Het 20 jaar oude HTTP/1 is in 2015 eindelijk van een opvolger voorzien. Het huidige HTTP/2 is voortgekomen uit Speedy, een open-source initiatief vanuit Google. Uit deze uitgebreide test blijkt dat gebruik van HTTP/2 kan leiden tot wel een halve seconde snellere laadtijd van een WordPress website. Het gaat hier om een snelheidswinst van 25%.

Lees in deze blog van Antagonist meer over HTTP/2

4. Caching

Door middel van caching worden bepaalde webpagina’s opgeslagen op de harde schijf of in het werkgeheugen waaruit deze vervolgens sneller kunnen worden geladen. Zo hoeft de pagina niet elke keer opnieuw te worden opgebouwd. Hosting bedrijven hebben vaak een eigen caching tools die deels bekende plugins zoals Varnish cache en Redis cache gebruikt. Zo spreekt SiteGround over hun eigen Supercacheren heeft Mijndomein het over hun ‘Unieke cachelaag’.

5. CDN

Een CDN staat voor Content Delivery Network, hiermee wordt de website op verschillende plekken op de wereld opgeslagen zodat deze ook lokaal snel kan worden geladen. Wanneer je zonder CDN een website host in Amsterdam en iemand uit Los Angeles wil deze bekijken zal dit relatief lang duren, met een CDN kan deze persoon een kopie opgeslagen in de buurt bekijken waardoor dit een stuk sneller zal zijn.

6. Locatie Datacentrum

Aansluitend bij het vorige stukje CDN is de locatie van het datacentrum van groot belang. Zoals te zien in onze vergelijker maken hosting bedrijven gebruik van datacenters in Nederland, België, Duitsland maar ook Verenigd Koninkrijk en natuurlijk de Verenigde Staten. Kies webhosting met een datacentrum zo dicht mogelijk bij de uiteindelijke gebruiker van je website.

7. Webserver

Als het om de webserver aankomt is Apache (nog) de marktleider met 46% van de servers. NGINX is echter bezig aan een opmars en dit lijkt te danken aan de snelheid. Uit verschillende tests waaronder deze test blijkt dat NGINX tot wel ongeveer 2 x sneller is dan Apache. Zowel SiteGround als Savvii gebruiken NGINX.

8. Prijs

Uiteindelijk zul je elke besparing ergens terug vinden, des te meer een Webhoster moet besparen, des te meer onderdelen van de webhosting hier last van ondervinden. Qua specificaties zit het meestal wel goed, ook budget webhosters zoals Versio en Vimexx beloven ruimte opslagruimte en genoeg dataverkeer. Een makkelijke manier om te besparen als webhoster is steeds meer websites op één server plaatsen. Dit gaat goed zolang die websites niet teveel verkeer hebben, zit je op een server met een paar druk bezochte websites dan ga je dit merken in de snelheid.

Conclusie

Samenvattend is het duidelijk dat snelle webhosting afhangt van tal van factoren. Let ook goed op hoe een hosting bedrijf het onderwerp snelheid benadert op hun website. Enkel claimen dat ze de snelste hosting of supersnelle hosting hebben heeft weinig waarde. Wat doet de Webhoster echt op dit vlak, hoe gaan ze om met de updates en ontwikkelingen in de markt en hoeveel mensen hebben ze in dienst die je hierbij kunnen ondersteunen.

Update: In augustus 2018 hebben we vanuit Webhosters.nl zelf de proef op de som genomen en van 10 hosting pakketten de snelheid getest. Bekijk hier de testresultaten.

Ten slotte kun je nog vragen om een persoonlijke testperiode of testserver om zo de snelheid voor jouw situatie te ervaren, succes!

STRATO_banner_Webhosters