Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Ghost CMS – Een platform puur gericht op bloggen

Blog

Ghost CMS – Een platform puur gericht op bloggen

Ghost is een platform volledig gericht op het maken van een eigen blog. Het CMS is niet alleen open-source, ook de non-profit organisatie achter Ghost is ‘open-business’ waarbij de omzet uit het Pro platform openlijk…

Ghost is een platform volledig gericht op het maken van een eigen blog. Het CMS is niet alleen open-source, ook de non-profit organisatie achter Ghost is ‘open-business’ waarbij de omzet uit het Pro platform openlijk wordt gedeeld.

Geschiedenis

Ghost begon in 2013 als een Kickstarter idee. Het doel was £25.000 op te halen maar dankzij meer dan 5 duizend mensen werd dit bijna £200.000. Inmiddels is Ghost de afgelopen jaren flink gegroeid en is het CMS inmiddels meer dan 1 miljoen keer geïnstalleerd.

De oprichter en CEO van Ghost, John O’Nolan, is zelf lange tijd betrokken geweest bij WordPress. Hij zag hier net als velen WordPress uitgroeien van een platform voor bloggers tot een volwaardig CMS voor websites. Met Ghost heeft O’Nolan een platform gebouwd dat weer puur is gericht op bloggen.

Ghost CMS

De installatie van Ghost zal niet zo gemakkelijk zijn als je van veel platforms gewend bent, Ghost is namelijk géén standaard app in Installatron of Softaculous. Afhankelijk van de gekozen webhosting zul je dus zelf Ghost moeten downloaden en installeren.

Ghost is volledig gebouwd met de gebruiker (de blogger) in gedachten. Het platform is simpel en gebruiksvriendelijk. Wanneer je schrijft in de editor zie je tegelijkertijd de aanpassingen zoals deze er in de live website uit komen te zien. Het is het gebruikersgemak en de eenvoud waarmee Ghost zich wil onderscheiden van andere CMS’en.

Updates in Ghost 2.0

21 augustus 2018 heeft Ghost de nieuwe versie 2.0 gelanceerd. Deze is upgrade is naar eigen zegge gericht op kracht en flexibiliteit. Er is een nieuwe editor toegevoegd aan het platform, er is vanaf versie 2.0 ondersteuning voor een meertalige website en er zijn verbeteringen in de structuur verwerkt.

Ghost Pro Hosting abonnementen

Het hosten van Ghost is bij veel webhosting partijen niet gemakkelijk, er is ondersteuning voor Node.js nodig die niet vaak aanwezig is. Wie geen gedoe wil en wie verzekerd wil zijn van optimale hosting kan een Ghost Pro abonnement kiezen.

Vanaf $29 per maand neemt Ghost zelf de volledige hosting over en zorgt voor installatie, onderhoud en updates van het platform. Het kleinste pakket Ghost Basic is geschikt voor blogs tot ongeveer 100 duizend views per maand. Standaard zijn SSL en CDN inbegrepen.

Gebruikers met meer bezoekers op hun blog kunnen upgraden naar duurdere pakketten, dit zijn Standard ($79 per maand) en Business ($199 per maand).

Aanbevolen hosting voor Ghost

Ghost geeft zelf de volgende aanbevelingen voor geschikte hosting. Allereerst stelt de organisatie dat een VPS het beste is voor het platform, andere specificaties zijn:

  • Ubuntu 16.04
  • MySQL
  • NGINX
  • Systemd
  • Node versie 8 geïnstalleerd via NodeSource
  • Minimaal 1GB werkgeheugen (swap is mogelijk)
  • Een non-root user voor het uitvoeren van ghost commands

https://docs.ghost.org/docs/hosting

Er zijn weinig hosting bedrijven die zich richten op GHost aangezien het een relatief klein CMS is. Ghost verwijst zelf graag naar hosting bedrijf Digital Ocean waar wel een 1-klik installatie mogelijk is en je volgens de webhoster in 55 seconden je Ghost website live hebt staan.

gHost Hosting bij SiteGround

Het bekende SiteGround biedt een volledige installatie van Ghost aan bij afname van een Managed Dedicated Server, dit kan vanaf €219 per maand.
Bekijk hier de SiteGround gHost hosting details.

Is Ghost een goed alternatief voor WordPress?

Ondanks dat Ghost als WordPress initiatief in het leven is geroepen is het eigenlijk iets heel anders. Zoals genoemd in de intro is WordPress inmiddels een volwaardig algemeen CMS wat voor tal van soorten websites gebruikt en aangepast kan worden. Dit is Ghost dus niet, Ghost is puur een blogging platform. Daarom is het meer een alternatief voor het oude WordPress, zoals dat vroeger is opgestart. Wie dus puur een blog wil starten kan wel goed terecht bij Ghost. Wie naast een blog nog andere onderdelen aan de website wil kunnen toevoegen kan beter bij een ander CMS kijken.

Wanneer moet ik Ghost gebruiken?

Als je een blogger bent of wil worden kun je direct aan de slag met Ghost. Wil je een website en niet zozeer een blog dan raden we Ghost niet aan.

Meer informatie: Officiële website van Ghost.org