Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / SAFER Internet Day: Deze 12 Tips houden je veilig in 2019!

Blog

SAFER Internet Day: Deze 12 Tips houden je veilig in 2019!

Elk jaar geven we elkaar op SAFER Internet Day enkele tips en reminders over hoe we ons veilig(er) online bewegen. Of het nu gaat om veilige software of veilig bankieren, er komt veel bij kijken…

Elk jaar geven we elkaar op SAFER Internet Day enkele tips en reminders over hoe we ons veilig(er) online bewegen. Of het nu gaat om veilige software of veilig bankieren, er komt veel bij kijken en een veilig internet is een breed begrip. Daarom hebben wij de tips onderverdeeld in 6 categorieën.

SOFTWARE

Het is voor hackers erg makkelijk om zwakke plekken in bekende software te misbruiken. Gelukkig geven de meeste grote bedrijven na het ontdekken van een zwakke plek snel een update uit (ook wel een patch genoemd) om zo weer veilig te zijn.

1. Updates: Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gebruikers deze updates dan ook daadwerkelijk installeren. Probeer een update niet te lang uit te stellen.

2. Betrouwbare bronnen: Wanneer je nieuwe software wil installeren is het aanbevolen dit altijd van een betrouwbare bron te doen. Bij gebruik van tablets en smartphones zijn de Play store, de iStore en de Microsoft store de aangewezen plekken voor nieuwe software.

3. Legale software: Waar het bij legale software vaak een automatische update is die regelmatig de laatste beveiligingsupdates uitvoert is dit bij illegale software niet altijd het geval. Wanneer je niet betaalt is het ook niet verrassend dat je géén gebruik kan maken van software updates.

WACHTWOORDEN

Erg veel veiligheidsrisico’s op internet ontstaan door het hacken van wachtwoorden. Dit zijn enkele algemene tips die het wachtwoordgebruik veiliger maken.

4. Moeilijke wachtwoorden: Voor de hand liggend maar waar, helaas gebruiken teveel mensen nog logische korte rijtjes als wachtwoord zoals 1234 en 0000. Een moeilijk wachtwoord is lastig te raden bij een brute force attack en houdt je account dus een stuk veiliger.

5. Niet dezelfde wachtwoorden gebruiken: Mocht er ergens op internet een website worden gehacked met daar onder andere jouw wachtwoord dan is het cruciaal dat je dit wachtwoord niet ook op andere plekken gebruikt. Het is namelijk erg makkelijk om deze gegevens vervolgens op andere websites te proberen tot de hacker in je account is gekomen.

Verschillende wachtwoorden beheren met één hoofdwachtwoord kan met Lastpass (Gratis).

EMAIL

Email is een veelgebruikt middel om in te dringen op een systeem. Het zijn niet zozeer de bijlages die malware bevatten maar het zijn met name de links in email die gebruikers leiden naar malware, zogenaamde phishing mail.

6. Daarom is het zaak de mail er zo betrouwbaar mogelijk uit te laten zien, veelal gebeurt dit door phishing mail afkomstig te laten lijken van een bekend bedrijf. Phishing mail misbruikt bekende namen zoals Microsoft, Facebook, Mastercard waar veel mensen een account hebben en vraagt lezers van de phishing mail op een link te klikken of gegevens te delen.

7. Wantrouw ook emails afkomstig van uw bank, dit lijkt belangrijk maar banken sturen weinig mail en zeker niet over belangrijke zaken. Klik nooit op de link in deze emails en ga zelf in uw eigen browser naar de website van uw bank om te kijken of er nieuws is en om de juiste contactgegevens te zoeken.

BACKUP

Veel ellende is te voorkomen door het beschikken over een goede backup. Denk bijvoorbeeld aan ransomware, deze gijzelt je bestanden in ruil voor een betaling. Met een goede backup beschik je altijd nog over je bestanden.

8. Er zijn een paar simpele manieren om een backup van je bestanden te maken. Je kunt een externe harde schijf kopen en hier elke week of maand je belangrijkste bestanden naar toe kopiëren. Voordeel hiervan is dat het goedkoop en simpel is. Nadeel is dat je dit waarschijnlijk vaak gaat uitstellen waardoor je uiteindelijk géén backup van de afgelopen maanden hebt.

9. Cloud opslag is een tweede manier die erg goed werkt, gebruik gratis oplossingen zoals Dropbox en Onedrive of betaalde diensten zoals Porton, Acronis, Livedrive en meer. Deze helpen je met het automatisch (dagelijks) kopiëren van de belangrijkste bestanden en mappen. Dit is een erg goede manier, klein nadeel, het kost ongeveer 5 euro per maand.

Bij een backup geldt, elke vorm van backup die je kiest is beter dan géén backup.

VERBINDING

10. Wifi: Via een wifi netwerk kun je risico lopen. Met name een openbare wifi is een veiligheidsrisico, als je het kan vermijden doe dat en gebruik 3G of 4G van je mobiele telefoon. Hoewel een thuis wifi netwerk vaak een stuk minder kwetsbaar is zijn ook daar mogelijkheden tot hacken. Hier geldt net als overal dat een sterk wachtwoord de veiligheid vergroot. Daarbij kun je ervoor kiezen het zendvermogen te beperken, zo kunnen minder mensen je wifi netwerk ontvangen. Ook kun je WPS uitschakelen als je dit niet gebruikt. Controleer of de firewall aan staat, routers beschikken hier standaard over maar deze staat niet altijd aan.

11. VPN: Om je eigen verbinding op internet te beveiligen kun je van VPN gebruik maken. VPN staat voor Virtual Private Network en door dit te gebruiken wordt je verbinding op internet volledig versleuteld, je gaat zo anoniem over het internet en je IP adres wordt verborgen.

Kies een VPN dienst: https://www.vpntotaal.nl

BEVEILIGING

12. Virusscanner: De afsluitende maatregel die meerdere van de eerder genoemde punten voor zijn rekening neemt is de virusscanner. Zo kan deze soms al standaard over een Firewall beschikken, wordt dit zelfs soms met een gratis VPN verbinding geleverd en zitten er ook vaak opties in om je wachtwoorden te beheren en zelfs software op je systeem op veiligheidsrisico’s te controleren. Zonder virusscanner zul je niet snel zitten aangezien Windows standaard de antivirus Defender activeert op elk systeem waar géén andere virusscanner op aanwezig is. Echter blijkt uit alle onafhankelijke testresultaten dat deze virusscanner van Windows een stuk minder scherp is op malware en virussen dan de bedrijven die zich 100% op antivirus richten. Vanaf ongeveer €30 per jaar kun je kiezen uit verschillende goede virusscanners.

Kies een virusscanner: https://www.bestevirusscanners.nl

Kijk ook op https://www.saferinternetday.org/web/sid/home

GERELATEERDE ARTIKELEN: