Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / TWS: Één jaar later

Blog

TWS: Één jaar later

In februari 2019 is het alweer één jaar geleden dat TWS de Nederlandse hosting markt op kwam met de overname van Yourhosting, Realhosting, Versio, Realtime Register, Reviced en Resello. Door deze overnames werd TWS gelijk…

In februari 2019 is het alweer één jaar geleden dat TWS de Nederlandse hosting markt op kwam met de overname van Yourhosting, Realhosting, Versio, Realtime Register, Reviced en Resello. Door deze overnames werd TWS gelijk de marktleider van Nederland en later kwamen daar nog diverse kleinere hosting bedrijven bij (overzicht bedrijven onder TWS).

We kijken nu na één jaar terug op wat er precies is veranderd en maken de balans op. In hoeverre zijn de veranderingen een verbetering voor de Nederlandse hosting markt en wat kunnen we in 2019 verder verwachten.

Markt komt in beweging

Nadat TWS meerdere hosting bedrijven ging opkopen leek ook de concurrentie wakker te zijn geschud. Zo heeft TransIP hosting bedrijf IT-ernity overgenomen in 2018 en heeft Combell onlangs het iXL Hosting uit Ede overgenomen. Hiermee ontstaan er meerdere grotere partijen in tot op heden een zeer verdeelde markt. Dit kan positief zijn, ook voor de gebruikers, wanneer het bijvoorbeeld leidt tot grotere investeringen of een verdere professionalisering.

Prijzen gaan omhoog

Minder positief voor de klanten zijn de hogere tarieven, sinds september 2018 zien we dat meerdere bedrijven die onder TWS vallen de tarieven hebben verhoogd. Dit gebeurde vaak in combinatie met nieuwe pakket samenstellingen (waarbij de goedkoopste bijvoorbeeld komt te vervallen) en soms ook andere pakket namen.

Yourhosting verhoogt tarieven (26-sep 2018)

In een nieuwsbericht heeft Yourhosting de nieuwe tarieven aangekondigd. Het goedkoopste pakket gaat van €5 per maand naar €5,75 per maand (een verhoging van 15%).

Savvii verhoogt tarieven (12-nov 2018)

Savvii stopt met het aanbieden van het goedkoopste pakket, het Starter pakket (€11 per maand) waardoor het Shared One pakket nu het goedkoopste pakket is. Het Shared One pakket was €29 per maand en wordt €35 per maand (een verhoging van 21%).

Versio verhoogt tarieven (1-dec-2018)

Versio verhoogt de tarieven, het goedkoopste hosting pakket wordt 400% duurder (van €0,50 naar €2,50 per maand). Veel klanten hebben Versio gekozen vanwege de scherpe goedkope webhosting en reageerden dus teleurgesteld.

Neostrada verhoogt tarieven (8-jan 2019)

Neostrada verhoogt tarieven, het goedkoopste shared hosting pakket gaat van €1 per maand naar €2,99 per maand, dit is een prijsstijging van 300%.

PCextreme verhoogt tarieven (31-jan-2019)

PCextreme heeft nieuwe webhosting pakketten ingevoerd, waar voorheen het goedkoopste pakket €1,95 per maand kostte is het instappakket nu voor €4,95 per maand verkrijgbaar. De samenstelling van de pakketten is ook gewijzigd. Klanten die voorheen het €1,95 pakket gebruikten worden overgezet naar het €4,95 pakket, dit betekent voor hen een prijsstijging van 150%.

Klanttevredenheid gaat omlaag

Bij vooral Yourhosting en Versio zien we de klanttevredenheid dalen over de afgelopen 12 maanden. Yourhosting ziet de gemiddelde score van 3,5 dalen naar 2,0 over de laatste 12 maanden. Versio had een gemiddelde score van 4,3 en heeft over het afgelopen 12 maanden een gemiddelde score van 1,5 gekregen via Webhosters.nl. In beide gevallen is de klantenservice de grootste oorzaak van de negatievere beoordelingen.

Bij Savvii en Neostrada en ook de andere merken van TWS zijn deze dalingen niet (duidelijk) waarneembaar.

Conclusie

Op deze drie grote wijzigingen van het afgelopen jaar hebben we TWS om een reactie gevraagd. Daarop kregen we het volgende antwoord:

“Met TWS verwachten we de komende jaren verder uit te breiden buiten Nederland met een focus op geheel Europa. Kenmerkend daarbij is ons decentrale model waarbij de merken onderling concurreren in de markt en gelijktijdig via TWS en hun collega’s de beschikking hebben over best en bad practices van zusterondernemingen op technisch, financieel, organisatorisch en commercieel vlak.  Elk merk en elke directeur bepaald zelf wat nodig is om voor haar klanten en medewerkers langjarig een intrinsiek goed bedrijf te bouwen. Geen groot allesbepalend hoofdkantoor.” Aldus van Amerongen (CEO van TWS).

Hieruit kun je de conclusie trekken dat het enerzijds géén centraal TWS beleid is om de tarieven te verhogen. Anderzijds is het mogelijk dat de zuster bedrijven wel deze aanpassing als een ‘best practice’ van elkaar overnemen.

In onze ogen zijn de tariefwijzigingen van hele goedkope pakketten niet zo vreemd, het is lastig winst te maken op hosting van minder dan €1 per maand. Dat de verhogingen gebruikers soms zo verrassen is wel zorgwekkend, hoe bedrijven over dergelijke wijzigingen communiceren lijkt allesbepalend. Dit is dan ook goed terug te zien in lagere gebruikersbeoordelingen voor Versio en Yourhosting.