Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Kies je Prestashop of Woocommerce voor jouw webshop?

Blog

Kies je Prestashop of Woocommerce voor jouw webshop?

Als je een nieuwe webshop wilt bouwen is het natuurlijk belangrijk om jouw wensen en eisen inzichtelijk te hebben. Aan de hand van jouw voorkeuren kun je vervolgens kiezen welke webshop software het best aan…

Als je een nieuwe webshop wilt bouwen is het natuurlijk belangrijk om jouw wensen en eisen inzichtelijk te hebben. Aan de hand van jouw voorkeuren kun je vervolgens kiezen welke webshop software het best aan jouw eisen voldoet. Om je bij die keuze te ondersteunen hebben wij twee gratis webwinkelsoftwareprogramma’s, Prestashop en Woocommerce, met elkaar vergeleken. Welk pakket past het best bij jou?

Prestashop en Woocommerce algemeen

Zoals gezegd zijn beide platformen ontwikkeld voor het bouwen van webshops. Beide platformen zijn in de basis ‘open source’ en bieden de mogelijkheid om premium plugins aan te schaffen. Op dit moment zijn er zo’n 570.000 actieve webshops die op Woocommerce draaien en zo’n 370.000 webshops die met Prestashop gebouwd zijn. Toch vertekent dit verschil. Woocommerce is een plugin van WordPress, veel WordPress-webmasters die er ‘iets’ bij verkopen kiezen makkelijker voor de plugin dan voor aparte webshop software.

Wat zijn de grootste verschillen tussen Prestashop en Woocommerce?

Als we beide mogelijkheden naast elkaar leggen valt er een aantal verschillen op. De belangrijkste vatten we hierna samen:

1. Basis van de software

Prestashop is in 2007 ontwikkeld als open source softwarepakket dat puur op webshops is gericht. Daarmee is alle techniek ook volledig op de webshop toegepast. Woocommerce bestaat sinds 2011 en is een plugin van WordPress (dat juist niet als webshop bedoeld was). De techniek van Woocommerce is daarmee wat minder specifiek op webshops gericht

2. Design

Met Prestashop bouw je een webshop. De lay-out biedt bezoekers dan ook een vertrouwde en herkenbare beleving. Woocommerce is, zoals hiervoor gezegd, een plugin bij een theme. Het is maar de vraag of het theme alle aspecten van Woocommerce zo goed verwerkt dat de bezoeker weet dat hij in een webshop is.

3. Techniek

Bij Prestashop zijn alle functionaliteiten in één pakket geïntegreerd. Afhankelijk van hoe je jouw website in het begin opbouwt en welke ontwikkeling je meemaakt komen nuttige opties beschikbaar. Een Woocommerce-site moet je opbouwen met verschillende plugins. Dit geeft een grotere kans op vergeten van aspecten, problemen met compatibiliteit tussen site-theme-Woocommerce en Woocommerce-module of storingen bij updates.

4. Schaalbaarheid

Door de basis is Prestashop eenvoudig schaalbaar als jouw activiteit, bezoekersaantal of productcatalogus uitbreidt. Bij Woocommerce is de schaalbaarheid mede afhankelijk van de omgeving, zoals bijvoorbeeld het gekozen theme of de klantenservice-integratie. Dit maakt Woocommerce vaak minder makkelijk schaalbaar. Volgens testers ligt de grens in Woocommerce bij zo’n 25.000 producten terwijl met Prestashop makkelijk meer dan 100.000 producten in de catalogus kunnen worden opgenomen.

Het zou te vroeg zijn om op basis van deze verschillen conclusies te trekken. Er zijn namelijk meer verschillen om rekening mee te houden.

5. Verschil in verkoopmogelijkheden

Prestashop is een webwinkel in pure zin. Je kunt dus producten en diensten laten zien en daar wellicht een afbeelding of filmpje bijvoegen. Mogelijkheden tot een bijbehorende blog of reviewsectie zijn beperkter dan in Woocommerce. Dat ligt voor de hand, aangezien Woocommerce een plugin van WordPress is en dat is van nature een CMS voor bloggers. Sommigen kiezen voor de mogelijkheid om Hun webshop in Prestashop te bouwen en vervolgens op een subdomein een Woocmmerce/Wordpresstoepassing te installeren.

6. Verschil in mogelijkheden tot eigen stijl

In WordPress kun je zonder veel technische kennis de themes en plug-ins naar jouw hand zetten. Bij Prestashop is dat minder eenvoudig, zo zal je de template-file moeten gebruiken en diverse add-ons. Hier is technische voorkennis of een betaalde ondersteuning geen overbodige luxe.

7. Gevoeligheid voor updates

Doordat Woocommerce zonder veel technische kennis te installeren en onderhouden valt is het verwerken van updates vaak een kwestie van op de ‘upload-knop’ drukken. Bij Prestashop zijn de gevolgen van een update vaak omvangrijker. Ook daar geldt dat je voor het fixen van eventuele bugs of wijzigingen als gevolg van de update al snel in de template-file aan het werk moet of deskundige (betaalde) updates moet inschakelen.

8. Kosten van extra functionaliteiten

Woocommerce werkt, net zoals WordPress met plug-ins voor extra functionaliteiten. Er zijn letterlijk duizenden gratis Woocommerce plug-ins te verkrijgen. Weliswaar moet je voor de uitgebreide versie van plug-ins betalen, maar voor de meeste beginnende webshops zijn de gratis versies meer dan voldoende. In Prestashop ligt dat anders. Deze open source toepassing is ontwikkeld door een bedrijf. Zij bieden welgeteld 56 gratis Prestashop add-ons aan. Voor de overige add-ons moet je betalen.

9. De back-end van beide toepassingen

De back-end van de Woocommerce-omgeving is vergelijkbaar met die van WordPress, redelijk eenvoudig en overzichtelijk dus. De admin-omgeving van Prestashop is een stuk gecompliceerder. Ook hier is enige technische kennis of support nodig. Daarbij valt op dat Prestashop advertenties toont van hun partners. Zeker voor mensen die technisch niet zeker zijn is het verleidelijk om snel dure add-ons te kopen.

10. De samenwerking met de community

Prestashop is een commerciële onderneming. Wanneer je als lid van de community ondersteunende diensten, themes of add-ons ontwikkelt wordt je sterk gestimuleerd deze via hun platform te verkopen (hetgeen 30% omzet kost) en anders heb je kans dat Prestashop veiligheidswaarschuwingen toont of hun eigen partners promoot als je toepassingen van buiten de shop publiceert. Als gebruiker betekent dit dat er minder mensen in de community zijn en dat er minder ontwikkelaars zijn. Hierdoor zijn de mogelijkheden bij Prestashop beperkter.

Conclusies

Nu we de verschillen tussen Prestashop en Woocommerce in kaart hebben gebracht kunnen we concluderen dat Woocommerce gebruiksvriendelijker, uitgebreider en in veel gevallen goedkoper is als je zonder technische kennis een webshop wilt starten. Toch zouden we jou en onszelf tekortdoen als we daarmee zouden stellen dat Woocommerce beter is. Immers, als je technisch genoeg bent en een zuivere webshop wilt aanbieden is Prestashop daarvoor beter geschikt. Zeker ook omdat Prestashop veel beter geschikt is als je jouw webwinkel wilt vergroten of de productcatalogus wilt uitbreiden. In alle gevallen geldt dat de basis ligt in een goede hosting van jouw site. In onze vergelijker zie je direct welke hosters geschikt zijn voor Prestashop, Woocommerce zit er helaas nog niet in verwerkt.

STRATO_banner_Webhosters