Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Webhosting Snelheidstest 2018

Blog

Webhosting Snelheidstest 2018

Dat een snelle website van belang is hoeven we niet meer uit te leggen, een snelle website kan niet zonder snelle webhosting. Webhosting bedrijven schermen daarom graag met ‘snelle servers’, ‘optimale caching’, SSD, litespeed, NGINX etc. om te benadrukken hoe snel hun hosting wel niet is.

Bekijk hier de snelheidstest van 20222023 en hier al onze hosting awards.

Toch geldt ook hier ‘meten is weten’ en dat hebben we in deze webhosting snelheidstest gedaan. Van alle hosting bedrijven uit de Webhosters.nl Top 10* is het goedkoopste shared hosting (geschikt voor WordPress) pakket afgenomen en de snelheid hiervan vervolgens 14 dagen getest. De snelheidsmetingen zijn uitgevoerd door gebruik te maken van Uptrends.

Inhoud:

  1. Hoe is de snelheidstest uitgevoerd?
  2. Test resultaten per Hosting Bedrijf
  3. Conclusie: Welk hosting pakket is het snelst?

1. Hoe is de snelheid test uitgevoerd?

Bij alle geteste hosting bedrijven is gekozen voor het goedkoopste shared hosting pakket geschikt voor WordPress (het meest gebruikte CMS).

Op elk webhosting pakket is WordPress geïnstalleerd op een .NL domein. WordPress is via de automatische installatie scripts van het hosting bedrijf geïnstalleerd, dit kan zijn via installatron, Softaculous of door het bedrijf zelf. Er is verder niets geüpload of met de website gedaan, er is ook géén optimalisatie of uitgevoerd en géén caching plugin geactiveerd. Indien HTTPS/SSL standaard is geactiveerd, is dat zo gelaten. De website is zo getest als deze standaard door het hosting bedrijf werd opgeleverd.

De snelheid is vervolgens gemeten met de software van Uptrends. Uptrends is een website monitoring dienst actief sinds 2007 die vanaf €8,49 per maand de website snelheid en uptime kan controleren. De dienst werkt vanuit 184 locaties wereldwijd.

Elke 15 minuten is de website gecontroleerd door Uptrends op de laadtijd. Er is gekozen voor controlestations in Europa. Uptrends maakt gebruik van tientallen controlestations in Europa waaronder zes in Nederland.

De laadtijd zoals Uptrends die presenteert bestaat uit de connectietijd, de resolve tijd en de downloadtijd waarbij deze laatste het verreweg het grootste deel van de totale laadtijd bepaald.

“Een korte laadtijd is extreem belangrijk. Bezoekers zijn ongeduldig. Ze klikken weg als de site traag laadt en Google neemt de laadtijd mee in de ranking. Je kunt een site licht en snel programmeren, maar wilt niet in de weg gezeten worden door een onnodige vertraging vanuit de webhoster.”

Frans Eldering, New Fountain (WordPress specialist in Haarlem)

2. Test Resultaten per Hosting Bedrijf (alfabetische volgorde):

Per hosting bedrijf zijn de testresultaten weergegeven waarbij de gemiddelde laadtijd over 14 dagen de tijd is die we gebruiken om de snelste te kiezen. De grafiek is een weergave vanuit Uptrends.

Antagonist

Pakket: SLIM

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,66 seconde
Langzaamste laadtijd: 9,75 seconden
Antagonist laadtijden

Argeweb

Pakket: Standaard

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,05 seconde
Langzaamste laadtijd: 5,70 seconden
Argeweb laadtijden

Budget Webhosting

Pakket: Startpakket

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,35 seconde
Langzaamste laadtijd: 18,71 seconden
Budgetwebhosting laadtijden

Mijndomein

Pakket: Webhosting

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,01 seconde
Langzaamste laadtijd: 5,23 seconden
Mijndomein laadtijden

Sohosted

Pakket: Standard

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 0,44 seconde
Langzaamste laadtijd: 1,49 seconde
Sohosted laadtijden

Strato

Pakket: Starter

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 0,85 seconde
Langzaamste laadtijd: 1,53 seconde
Strato laadtijden

Versio

Pakket: Starter NL

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,03 seconde
Langzaamste laadtijd: 6,00 seconden
Versio laadtijden

Vimexx

Pakket: Start

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 1,67 seconde
Langzaamste laadtijd: 4,37 seconden
Vimexx laadtijden

Yourhosting

Pakket: XS

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 0,39 seconde
Langzaamste laadtijd: 9,41 seconden
Yourhosting laadtijden

Yourname

Pakket: WordPress Mini

Testresultaat:
Gemiddelde laadtijd: 0,94 seconde
Langzaamste laadtijd: 2,74 seconden
Yourname laadtijden

3. Conclusie: Welke Webhosting is het snelst?

Op basis van de laadtijden gemeten door Uptrends in deze test komt Yourhosting als snelste webhosting naar voren. De gemiddelde laadtijd van de WordPress website bij Yourhosting was met 0,39 seconde een stuk sneller dan de concurrentie en net iets sneller dan de nummer twee Sohosted. Sohosted presteerde een gemiddelde laadtijd van 0,44 seconde.

Hoe dicht deze twee hosting bedrijven bij elkaar zitten, zo ver zitten ze af van de acht concurrenten. Zo zien we dat het verschil met de nummer drie Strato 0,4 seconde is, oftewel een bijna twee keer zo lange laadtijd.

Daarom roepen we Yourhosting en Sohosted samen als overduidelijke winnaars uit van deze Webhosting Snelheidstest 2018.

  1. WINNAAR: Yourhosting
  2. RUNNER-UP: Sohosted

Gemiddelde laadtijden:
Overzicht laadtijden

Bedrijfsnaam Gemiddelde Laadtijd (sec.) Maandprijs*
1. Yourhosting 0,39 € 5,00
2. Sohosted 0,44 € 4,95
3. Strato 0,85 € 3,00
4. Yourname 0,94 € 3,45
5. Mijndomein 1,01 € 5,00
6. Versio 1,03 € 0,50
7. Argeweb 1,05 € 5,95
8. Budget Webhosting 1,35 € 2,00
9. Antagonist 1,66 € 6,24
10. Vimexx 1,67 € 0,45

* De maandprijs is het maandtarief zonder kortingen en/of setupkosten op basis van één jaar.

Wat valt op aan deze resultaten?

Alle laadtijden komen ruim onder de 2 seconden, een grote meerderheid behaalt een snelheid van rond de 1 seconde, dit kan als goed worden gezien. Tegelijkertijd zijn de verschillen erg groot, alleen al tussen de nummer één en de nummer drie zit een factor twee verschil, de langzaamste heeft zelfs een vier keer zo lange laadtijd als de nummer één.

Yourhosting en Sohosted zijn duidelijk sneller dan de concurrentie. Tevens opvallend is dat Yourhosting als een van de weinigen uit deze lijst niet zozeer de nadruk op de snelheid legt op hun website..

Prijs is niet bepalend, wel indicatief. De twee snelste bedrijven, Yourhosting en Sohosted behoren met €5 per maand tot de duurdere pakketten. Bij de drie langzaamste webhosters uit deze test zien we dat er twee goedkope aanbieders bij zitten. Antagonist is in deze resultaten de negatieve uitschieter, het bedrijf komt met een hogere maandprijs als op één na langzaamste uit de test.

Welke kanttekeningen kunnen we plaatsen bij deze resultaten?

Zoals aangegeven is er géén optimalisatie uitgevoerd. Er is dus verdere optimalisatie mogelijk per hosting pakket om zo de snelheid te verbeteren. Dit geldt bij alle pakketten maar wellicht is optimalisatie bij het ene webhosting bedrijf harder nodig dan bij een ander.

Antagonist en Vimexx leveren hosting pakketten standaard op met SSL, het lijkt erop dat dit hun laadtijden in deze test niet ten goede komt. Hoewel dit de langere laadtijd deels kan verklaren zou een goed geconfigureerde SSL (i.c.m. http/2.0) niet voor al teveel vertraging hoeven te zorgen. Tegelijkertijd vergroot de aanwezigheid van SSL de veiligheid maar gaat dit dus kennelijk ten kostte van de snelheid. Mocht dit de (hoofd)oorzaak zijn van een langere laadtijd zou het goed zijn als de bedrijven in kwestie de klanten hierover duidelijk informeren. Aangezien SSL steeds meer standaard wordt, verwachten we dat bij de volgende test wellicht alle pakketten op SSL kunnen testen.

Ondanks dat er over een periode van 14 dagen is getest blijft het een momentopname. Het kan altijd zo zijn dat een website tijdelijk op een erg volle drukke server stond en dat dit na de testperiode is gecorrigeerd door het bedrijf. De resultaten waren echter zo constant en gedurende de 14 dagen waren er weinig tot géén schommelingen in de ranking. Dit duidt erop dat de testperiode lang genoeg was en dat de volgorde een realistisch beeld geeft.

Conclusie

Samenvattend zien we tien erg goede resultaten maar ook erg grote verschillen, elk hosting pakket is snel genoeg voor de gemiddelde website waarbij Yourhosting en Sohosted duidelijk als de nummers 1 en 2 naar voren komen. De verschillen maken duidelijk dat het loont om goed te vergelijken (vergelijk hier WordPress hosting) voordat je een keuze maakt of om alsnog over te stappen naar een andere partij. Voor de monitoring zijn we dankbaar dat we gebruik hebben kunnen maken het basic website monitoring Premium pakket (zie Uptrends).

Reactie(s) hosting bedrijven:

Reactie van Antagonist (20 augustus 2018):

Als Antagonist schrokken we enigszins van de testresultaten. Het kan toch niet zo zijn, dat we niet bij de top staan? Uit eerdere tests deden we immers altijd bovenaan mee! Gelukkig is de testmethode door Webhosters.nl helder toegelicht. Kijkende daarnaar snappen we, waarom Antagonist lager scoort. We vinden het dan ook fijn dat we een reactie kunnen geven.

De specifieke frequentie van deze snelheidstest (precies één keer per exact 15 minuten) heeft bij ons, in combinatie met dat er verder geen bezoekers zijn, een bijzonder randgeval aan het licht gebracht. Als er een tijdje geen content door bezoekers is opgevraagd, dan worden onnodige processen van een website uitgezet. Zo optimaliseren we het RAM-gebruik. En daar hebben andere websites, processen of scripts van de klant baat bij.

Uptrends benadert de website elke keer nét nadat deze processen zijn uitgezet, waardoor ze telkens opnieuw moeten starten. Dat zorgt voor extra laadtijd. Was de check bijvoorbeeld om de minuut geweest, dan waren de processen nog actief. Ons resultaat was dan significant beter.

Voor Antagonist een mooie les! Veel bezoekers zorgen weliswaar voor meer belasting, maar dat is voor onze pakketten geen enkel probleem. Want iedere website moet snel zijn, ongeacht de hoeveelheid bezoekers. Daarom hebben we inmiddels hier naar gehandeld, waardoor de snelheid – ook specifiek bij deze test – flink is toegenomen.

Verder speelt SSL inderdaad rol. Maar hier gaan we niets aan veranderen! SSL beschouwen wij al bijna twee jaar als dé veilige standaard. Daarom staat het bij ons altijd aan en dat zou overal zo moeten zijn. Het levert weliswaar iets vertraging op. Voor SSL zijn twee extra roundtrips nodig om een versleutelde HTTPS-verbinding tot stand te brengen. Hoeveel vertraging is afhankelijk van bijvoorbeeld de locatie van de tester. Om traagheid te minimaliseren, maken wij gebruik van TLS 1.3 en dat levert minimaal 50% snelheidswinst op. De checker van Uptrends, die gebruikt is voor de snelheidstest, ondersteunt echter TLS 1.3 niet.

Webhosters.nl heeft een interessante test uitgevoerd. Het geeft de snelheid van een kale WordPress-installatie weer, die één bezoeker per kwartier krijgt. Dat maakt ons meteen nieuwsgierig naar de resultaten van een WordPress-website met plugins, thema’s, content en optimalisatie, die het ook drukker heeft. Daar is onze webhosting per slot van rekening op ingericht. De ervaring leert namelijk dat klanten het nooit bij een kale basis-installatie houden. Wij kunnen ons voorstellen dat consumenten dit ook graag vergelijken.

Voor de toekomst hopen we op een rematch 😉 Zeker omdat we denken dat de resultaten er dan weleens heel anders uit kunnen zien… Voor nu feliciteren we Yourhosting, Sohosted en Strato met hun top-3-posities! En danken we Webhosters.nl voor de tijd en moeite die zij hebben gestoken in hun onderzoek.

Hosting bedrijven die een reactie willen geven op deze resultaten kunnen deze sturen naar info@webhosters.nl of via het contactformulier van deze website, indien de reactie inhoudelijk een nuttige toevoeging is zal deze in een update worden toegevoegd aan deze pagina.

* De Top 10 van Webhosters.nl kan per dag verschillen, in deze test is de Top 10 van de eerste week van juli 2018 genomen.

 

STRATO_banner_Webhosters