Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Grootste Webhosting Bedrijven in Nederland (2018)

Blog

Grootste Webhosting Bedrijven in Nederland (2018)

Met honderden hosting bedrijven in Nederland is de webhosting markt sterk verdeeld. Toch zijn er een paar bedrijven die met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. Aangezien hosting bedrijven er zelf ook graag de…

Met honderden hosting bedrijven in Nederland is de webhosting markt sterk verdeeld. Toch zijn er een paar bedrijven die met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. Aangezien hosting bedrijven er zelf ook graag de nadruk op leggen dat zij ‘groot’ of zelfs ‘de grootste’ zijn hebben we in kaart gebracht hoe groot ze zijn en wie het grootste is.

“Yourhosting is in 15+ jaar gegroeid tot de grootste shared hosting– en domeinregistratie provider van Nederland.” via Yourhosting

“Omdat Versio één van de grootste hosting bedrijven van Nederland is…” via Versio

Met meer dan 600.000 geregistreerde .nl domeinnamen is TransIP gegroeid tot de grootste aanbieder van .nldomeinnamen in Nederland!” via TransIP

We kijken hierbij specifiek naar Nederlanse Shared Hosting bedrijven en niet naar bedrijven zoals Leaseweb en Proserve die zich meer op de infrastructuur richten. Ook buitenlandse partijen zoals Strato en GoDaddy zijn buiten beschouwing gelaten, deze twee zijn beide overigens fors groter dan de Nederlandse bedrijven in onderstaand overzicht.

grafiek aantallen 2018

Dit overzicht geeft gelijk de verdeeldheid van de markt in Nederland weer. Zeker als we kijken naar het aantal klanten zitten de bedrijven erg dicht bij elkaar. Voor de informatie zijn we afhankelijk van wat bedrijven zelf op hun website plaatsen, we hebben géén reden om aan te nemen dat ze hier onjuiste informatie plaatsen.

Yourhosting is marktleider met 19% van de Domeinen in beheer

De cijfers rondom de domeinregistraties roepen wat verwarring op. Zo spreekt Hostnet op de eigen website over ‘geregistreerde domeinnamen’ terwijl andere webhosters juist ‘beheerde domeinnamen’ tellen. Deze laatste telling is interessanter want die geeft aan hoe groot het bedrijf nu is. Navraag bij Hostnet leert dat het bedrijf momenteel 810.000 domeinen onder haar beheer heeft. Yourhosting geeft duidelijk aan de 1,1 miljoen domeinen in beheer te hebben, dit zou betekenen dat het bedrijf op de totale markt van 5,8 miljoen actieve .NL domeinen (bron: SIDN) een marktaandeel van 19% heeft. Daarmee zou Yourhosting qua .NL domeinen de marktleider van Nederland zijn.

Hostnet heeft de meeste Hosting Klanten

Wellicht belangrijker nog dat het aantal domeinnamen is het aantal klanten. Hier claimt Hostnet met 280.000 klanten het hoogste aantal. TransIP en Mijndomein volgen met respectievelijk 210.000 en 200.000. Waar Hostnet over het aantal domeinregistraties wat verwarring zaait is het bedrijf over het aantal klanten duidelijk: “Hostnet heeft ruim 280.000 klanten en krijgt er elke maand vele nieuwe bij”.

Conclusie

Hoewel de markt nog steeds erg verdeeld is claimt Hostnet het hoogste aantal webhosting klanten en is daarmee de grootste webhoster van Nederland. Yourhosting is met 1,1 miljoen domeinnamen in beheer de grootste domeinregistratie provider van Nederland. Een andere manier om naar het formaat van bedrijven te vergelijken is natuurlijk door naar de omzet te kijken of naar het aantal werknemers dat het bedrijf in dienst heeft. Wellicht interessant voor nader onderzoek.

Gegevenstabel op basis van informatie van bedrijfswebsites:

Bedrijf: Domeinen: Klanten:
     
Hostnet 810.000 280.000
TransIP 600.000* 210.000
Mijndomein.nl 650.000 200.000
Yourhosting 1.100.000 160.000
Versio 600.000 120.000
Argeweb 190.000 50.000

* TransIP vermeldt specifiek dat de 600.000 om enkel .NL domeinregistraties gaat. Bij de andere bedrijven wordt hier géén onderscheid gemaakt.

GERELATEERDE ARTIKELEN:

STRATO_banner_Webhosters