Beste Webhosting / WordPress Hosting Vergelijken / Hoe kies je WordPress Hosting – Uitleg voor Beginnende Gebruikers

Hoe kies je WordPress Hosting – Uitleg voor Beginnende Gebruikers

Het marktaandeel van WordPress is gegroeid van 27% in 2017 naar 31% in 2018 (bron: Kinsta). Dit betekent dat WordPress niet alleen al jarenlang het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) is maar het groeit ook nog eens sneller dan de concurrentie.

Waar WordPress vanuit origine als blog platform begon heeft het soms nog steeds een beetje die naam, echter opvallend is dat ook onder webwinkels het Woocommerce (plugin voor WordPress) enorm populair is.

Inhoud:

  1. Wat zijn je eisen en wensen?
  2. Verschillende soorten WordPress hosting
  3. Specialistische WordPress hosting Bedrijven/Pakketten
  4. Waar op letten?
  5. Wat is ons advies?

1. Wat zijn je eisen en wensen?

Voor je een goede keuze kunt maken zul je goed op een rijtje moeten zetten wat van belang is voor je eigen situatie. Bedenk hierbij wat je nu al nodig hebt maar ook wat je verwacht over één of twee jaren nodig te hebben. Overstappen van hosting kan natuurlijk maar is helaas nog steeds een gedoe. Ook zijn er basis vereisten die worden gesteld vanuit WordPress.org voor een optimale hosting.

WordPress.org systeem vereisten (aanbevolen):

  • PHP versie 7.2 of hoger
  • MySQL versie 5.6 of hoger of MariaDB versie 10.0 of hoger
  • HTTPS/SSL ondersteuning

Opslag en dataverkeer (minimum)

Bedrijven schermen vaak met hoge getallen voor zowel schijfruimte als dataverkeer (soms zelfs onbeperkt). Probeer hier enigszins door heen te kijken, zeker als je nog een beginnende website bouwer bent. Ten eerste heb je meestal géén 100 GB schijfruimte nodig, ten tweede mocht je zoveel echt nodig hebben en gaan gebruiken is het waarschijnlijk zaak om géén goedkope shared hosting te nemen maar bijvoorbeeld een VPS. Voor de meeste beginnende WordPress websites zal 1 GB opslag en 2-5 GB dataverkeer meer dan voldoende zijn.

Telefonische klantenservice

Wellicht ga je er vanuit dat je altijd moet kunnen bellen als je website offline is, helaas is dat toch niet het geval. Zowel goedkope budget webhosters als ook marktleiders zoals bijvoorbeeld TransIP zijn niet (gemakkelijk) bereikbaar per telefoon.

Goede upgrade mogelijkheden

Het is lastig te voorspellen wat je situatie over één of enkele jaren zal zijn. Toch is het fijn hier al over na te denken. Ben je van plan nog veel websites te maken dan zijn er hosting pakketten waar je diverse domeinen en websites onder één pakket kunt hosten.

Geavanceerde WordPress functionaliteiten

Voor meer gevorderde WordPress gebruikers kunnen geavanceerde functies zoals WordPress Staging en Cronjobs interessant zijn. Er zijn weinig bedrijven die met name WordPress Staging duidelijk en kant en klaar aanbieden. Wanneer dit dus een wens is helpt dat je in je zoektocht.

2. Verschillende soorten WordPress Hosting

Voordat we nader ingaan op de gewenste specificaties van de webhosting bespreken we de verschillende soorten hosting die je voor je website kunt gebruiken. We beperken de keuze hier tot Shared hosting en VPS omdat dit voor de meeste beginnende en gevorderde website eigenaren het meest geschikt is.

Shared WordPress Hosting

Het grote voordeel van shared hosting is de prijs, er zijn voldoende goede mogelijkheden voor slechts een paar euro per maand. Zolang je een kleine website draait en minder dan 100 bezoekers per dag ontvangt zul je hier ook nog prima prestaties op behalen. Hoe ingewikkelder de website en hoe drukker het verkeer des te sneller je tegen de limieten aanloopt en vertragingen kunt ondervinden.

WordPress VPS

Bij een VPS heb je een Virtuele Privé Server, je ervaart de mogelijkheden van een eigen server maar fysiek deel je deze met andere gebruikers. De grote keuze bij een VPS is of je deze Managed of Unmanaged wil afnemen. Unmanaged is enkel te adviseren voor erg professionele gebruikers aangezien je dan voor het besturingssysteem, de software en ook de beveiliging 100% zelf verantwoordelijk bent. Maak je een foutje dan gaat de server offline en dus ook je website.

Een Managed VPS geeft ondersteuning op de essentiële onderdelen, het hosting bedrijf houdt de server draaiende en veilig. Vervolgens heb je zelf nog wel de vrijheid om software te installeren.

3. Specialistische WordPress hosting Bedrijven/Pakketten

Dankzij de populariteit richten steeds meer bedrijven hun webhosting volledig in op WordPress, tevens verzorgen zij de updates. Met een focus op één systeem kunnen ze betere prestaties bieden, enkele bekende voorbeelden zijn:

Savvii – Starter
Specifiek WordPress hosting bedrijf met shared hosting vanaf €11 per maand. Het bedrijf is Nederlands maar de hosting is in Groot-Brittannië. Ook zit in het goedkoopste pakket géén telefonische ondersteuning. Bekijk hier de details van het Starter pakket.

WP Engine – Startup pakket

Bekendste specialist op het gebied van WordPress Hosting ter wereld. Ook bij WP engine worden de updates uitgevoerd, de instapprijs is wel $35 per maand voor het goedkoopste pakket (Startup). Bekijk hier de details van het Startup pakket.

SiteGround – StartUp pakket

Tot slot een bekende shared hosting partij: SiteGround. Zij bieden shared hosting aan waardoor dit een stuk goedkoper is. Echter zijn ze wel erg goed gericht op WordPress met een WordPress Auto Update tool, WordPress Staging (vanaf GoGeek) en specifieke cache software. Bekijk hier de details van het Startup pakket.

4. Waar op letten bij de keuze voor de beste WordPress hosting?

Hoe bepaal je nou of een pakket is wat je zoekt? Het is vaak belangrijker om goed naar het bedrijf te kijken dan naar het specifieke pakket met zoveel functies voor zo’n bedrag. Het bedrijf erachter bepaald namelijk welke klantenservice je uiteindelijk ontvangt, zij bepalen hoe goed en hoe vaak ze updates en onderhoud uitvoeren, hoeveel ze investeren in de veiligheid et cetera. Om een bedrijf te leren kennen raden we aan de volgende onderdelen goed te bekijken:

De ‘Over ons’ pagina, deze pagina zegt veel over een bedrijf, bekijk ook of ze transparant zijn wie er werken, wat hun ervaring is en wat ze voor plannen hebben.

De blog/nieuws sectie, een eerste signaal dat een bedrijf minder actief wordt of juist te druk is en weinig personeel heeft kun je halen uit de nieuws/blog pagina. Hoe lang geleden is er voor het laatst een update geplaatst?

Reviews van verschillende websites, het bedrijf kan zelf naar reviews verwijzen (op hun eigen website) maar wie zelf zoekt naar verschillende bronnen zal een meer divers beeld krijgen. Enkele negatieve reviews is géén probleem, dat overkomt de beste, lees vooral goed waarom mensen ontevreden zijn. Op Webhosters.nl staan meer dan 20 duizend reviews geschreven over de loop van meer dan 15 jaar, zo krijg je een breed beeld.

5. Wat is ons advies?

Elk advies wat we geven begint met ‘het hangt er vanaf wat je precies zoekt’ en daarom is er niet één bedrijf duidelijk de beste. Om enigszins een richting te geven raden we je aan in ieder geval de volgende bedrijven te bekijken afhankelijk van je situatie.

Advies voor betaalbare shared hosting (blog/hobby/visitekaartje website): SiteGround en Savvii
Advies voor professionele zakelijke website: WP Engine, Raidboxes en Savvii

Gebruik onze WordPress vergelijker om verder te zoeken in geschikte pakketten, deze vergelijker wordt regelmatig ge-update door de webhosters zelf. Ook zie je daar gelijk de gemiddelde score die gebruikers hebben gegeven.