Beste Webhosting / WordPress Website Maken

WordPress Website Maken

Wil je een eigen WordPress website maken? Dan is dit stappenplan een goede start! Een website kun je namelijk gemakkelijk zelf maken, zonder enige kennis van programmeren. Wel is het handig vooraf goed te bedenken wat je precies met je website wil doen, hoe beter dit duidelijk is hoe groter de kans dat je de juiste website krijgt.

Inhoud:

1. Wat is WordPress nu precies?

WordPress is een Content Management Systeem, dit noemen we vanaf nu een CMS. Met een CMS kun je gemakkelijk de website ‘beheren’. Zo kun je inloggen op je eigen website en in een grafische omgeving teksten en afbeeldingen invoegen op een eenvoudige manier. Het aanpassen van je website kun je een beetje vergelijken met het maken van een Word document. Er is dus géén code nodig om de website te beheren.

De eerste versie van WordPress is verschenen in 2003 waarbij het initieel als blog is opgezet. Het platform is een open-source systeem dat door duizenden ontwikkelaars wereldwijd wordt gebouwd en verbeterd. Meer dan 60 miljoen websites maken gebruik van WordPress wat het een wereldwijd marktaandeel van 33% geeft.

2. Waarom gebruik maken van WordPress?

Er zijn tientallen, misschien wel honderden, alternatieven voor WordPress. Andere bekende open-source systemen (CMS’en) zijn bijvoorbeeld Joomla, Drupal. Echter ook sitebuilders als Wix en Weebly zijn alternatieven die veel gekozen worden om zelf een eigen website te maken. In véél gevallen (niet alle) is WordPress echter een erg handige keuze. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

 • WordPress is gratis (de software is ‘open-source’): Zoals reeds genoemd is WordPress open-source. Dit betekent niet alleen dat de software gratis is te downloaden en gebruiken, het zorgt er ook voor dat iedereen kan bijdragen aan verbeteringen van het systeem.
 • WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld: 33% van het internet draait op WordPress. Dit is des te indrukwekkender als je bedenkt dat de nummers twee (Joomla) en drie (Drupal) slechts 2% en 3% marktaandeel hebben. Van alle websites die gebruik maken van een CMS kiest 60% voor WordPress. Een groot voordeel van een populair systeem is dat er veel programmeurs bekent zijn met de software en je dus altijd ontwikkelaars kunt vinden om je website aan te passen.
 • WordPress is makkelijk om te starten (én goed uit te breiden voor ervaren gebruikers): Het belangrijkste voordeel van WordPress is het gebruikersgemak. Dat geldt met name voor beginnende website eigenaren, voor hen is dit CMS erg gemakkelijk om te leren. Tegelijkertijd zijn er ook veel uitbreidingen mogelijk. Er zijn erg veel ontwikkelaars die Themes en Plugins hebben gemaakt om de websites beter te maken en meer opties te geven.

3. Wanneer is WordPress NIET geschikt?

We gaven al aan dat het vaak een slimme keuze is voor een eigen website, echter er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo vinden wij dit niet de beste keuze bij het maken van een webwinkel, het is echter wel mogelijk om een webshop te maken.

✘ Gebruik het alleen bij een webwinkel als je zelf WooCommerce onder controle hebt

Voor het maken van een webwinkel heb je de WordPress plugin Woocommerce. Deze maakt van je standaard WordPress website een webwinkel. Toch is dit niet ideaal en zijn er gerichtere oplossingen voor webwinkels. Kijk bijvoorbeeld bij open-source platform Magento of een systeem als Shopify of Lightspeed. Lees hier onze post over webshop software.

✘ Gebruik het niet voor een Community

Ook voor een online community is dit niet de meest geschikte keuze. Ook hier is wel een mogelijkheid voor, zo kun je gebruik maken van de plugin Buddypress. Echter een CMS als Drupal is in de basis meer geschikt voor het maken van een community website.

4. Webhosting voor WordPress

Je begint met de keuze voor een Domeinnaam en Webhosting. Denk in eerste instantie goed na over de domeinnaam die je wil gebruiken, het is lastig om later weer over te stappen op een nieuwe naam. Je gaat tenslotte je hele website bouwen op www.jedomeinnaam.nl.

Als je een vrij domein hebt gevonden kies je voor een Webhosting bedrijf én een hosting pakket. Dit hosting pakket is een stukje schijfruimte dat je huurt in een groot datacenter ergens in Nederland.

Bijna alle webhosters bieden de mogelijkheid aan om vervolgens een WordPress website te beginnen. De verschillen tussen bedrijven zitten meer in andere dingen zoals; bereikbaarheid, tarieven, webhosting snelheid, optimalisatie voor WordPress, extra mogelijkheden etc. Bekijk hieronder 3 geavanceerde pakketten of hier alle WordPress hosting pakketten.

3 Geavanceerde Hosting pakketten ge-optimaliseerd voor WordPress

Pakket 1: StartUpvan SiteGround (normaal €12,99 per maand)

✔ 1 website / 10 GB schijfruimte
✔ Geschikt voor ongeveer 10 duizend bezoekers per maand
✔ Automatische updates van Plugins
✔ Automatische updates van Core
✔ Cache & CDN
✔ Website verhuizing
✘ Géén Nederlandse klantenservice

Nu tijdelijk $3,99 per maand (eerste  jaar)
Bezoek SiteGround
Aanbevolen hosting door WordPress.org (adv.)

Pakket 2: Shared One van Savvii (€35 per maand)

✔ 1 website
✔ Varnisch caching
✔ Automatische updates van Plugins
✔ Automatische updates van Core
✔ WordPress Staging
✘ Géén datacentrum in Nederland
✘ Géén SSH

Pakket 3: Website van Xel (€24,75 per maand)

✔ Xel Boost voor tientallen bezoekers tegelijk
✔ Varnish en PHP caching
✔ WordPress Staging
✔ Verhuizing
✔ Fix bij Hack

5. Installatie (1-klik)

Tegenwoordig installeer je WordPress door middel van een zogeheten ‘1-klik’ installatie. Uiteindelijk moet je natuurlijk vaker dan één keer klikken maar het idee is dat de installatie zelf met één enkele muisklik gedaan wordt en dat je géén database hoeft aan te maken of instellingen zelf hoeft in te voeren.

Je doorloopt het stappenplan van het hosting bedrijf en enkele minuten later heb je als het goed is een WordPress website online staan.

Standaard wordt de website opgeleverd met een eigen template, schrikt dus niet als je de website ziet en iets heel anders wil, dat kan nog! Heb je eenmaal een lege WordPress website online staan dan begint het echte werk pas! Je kunt nu de website gaan maken zoals jij dat wilt.

6. Een Template kiezen

Een standaard installatie van WordPress wordt altijd opgeleverd met een eigen template. Dit template (ook wel Theme) genoemd is dit jaar Twenty Nineteen en kent elk jaar een nieuwe versie. Je kunt vanuit het systeem gemakkelijk nieuwe Templates kiezen en installeren, echter de grootste database professionele templates vindt je op de website Themeforest.

Er zijn momenteel meer dan 11 duizend WordPress templates te vinden op deze website. Deze variëren in prijs vanaf $13 tot zelfs $1020 per stuk. Het is belangrijk te vermelden dat hoewel er ook gratis templates te vinden zijn wij hier aanraden voor een betaalde versie te kiezen. Bij een professioneel template heb je vaak betere ondersteuning en meer updates wat resulteert in een veiligere stabielere website. Tevens is de eenmalige aanschaf van rond de $40 goed betaalbaar in verhouding tot wat je krijgt, het is daarom zonde om hier te bezuinigen.

Het best verkochte Theme bij Themeforest is Avada, deze is meer dan 500 duizend keer verkocht. Avada is een ‘multi-purpose’ template waarmee je veel verschillende websites kunt maken.

Een ander zeer populair template is het Divi template van Elegantthemes. Deze is echter helaas niet via Themeforest te downloaden maar wel rechtstreeks via https://www.elegantthemes.com/gallery/divi/ Ook deze wordt wereldwijd op meer dan 550 duizend websites gebruikt en is net als Avada een alleskunner met tientallen ontwerpen inbegrepen.

Bedenk wel goed dat deze grote templates de website ook wel ingewikkelder maken. Weet je zeker dat je niet zoveel opties nodig hebt dan kun je ook een specifiek template zoeken wat precies geschikt is voor de website die jij gaat maken. Je levert dan wat in op het gebied van de mogelijkheden en uitbreidingen maar zo houd je het wel eenvoudiger.

Bekijk hier ons overzicht met de 5 beste websites om WordPress Templates te kopen.

7. Starten met deze 3 WordPress plugins

Een WordPress website beschikt standaard over twee plugins, dat zijn Akismet (tegen comment spam) en Hello Dolly (de eerste officiële WordPress plugin die hoop symboliseert door middel van songteksten.

Je zult echter snel nog enkele plugins willen installeren, wij raden aan om gelijk deze drie plugins toe te voegen:

 • Plugin 1: Yoast
  De Yoast plugin is een SEO plugin die je helpt om je website zoekmachinevriendelijk te maken. Dit geldt voor URL’s, pagina titels en beschrijvingen en zelfs de inhoud van de teksten op de website. Dit is de meest gebruikte SEO plugin wereldwijd gemaakt door de Nederlander Joost de Valk.
  Downloaden via yoast.com (Gratis & Premium €79 per site)
 • Plugin 2: WP Rocket
  WP Rocket is een Cache plugin. Met deze plugin kun je gelijk je website voorzien van page caching, browser caching, GZIP compressie en meer. Het is één van de beste plugins die er bestaat, het is helaas géén gratis plugin, je betaalt eenmalig $49.
  Website van WP-rocket.me (Vanaf $49 per site)
 • Plugin 3: Contact Form 7
  Bijna elke website heeft een contactformulier nodig. Met Contact Form maak je gemakkelijk professionele formulieren. Er zijn inmiddels 5 miljoen websites die deze plugin gebruiken.
  Download via WordPress (Gratis)

8. Website content toevoegen

In WordPress kun je zelf pagina’s en berichten toevoegen aan de website. Vaak worden berichten gebruikt als het om nieuws en/of blog achtige berichten gaat en kies je voor een pagina als het om alle andere pagina’s van de website gaat zoals de homepage/contact/over ons/portfolio etc.

9. Zelf de website maken (maar met een beetje hulp)

Wow, je bent al helemaal tot stap 9 gekomen! Wil je gelijk beginnen zonder al teveel gedoe? Dan kun je kiezen voor Managed WordPress hosting van SiteGround. Hierbij neemt het hosting bedrijf een groot deel van het werk voor haar rekening, zoals:

✔ WordPress installatie
✔ Automatische updates van Plugins
✔ Automatische updates van Core
✔ Beveiliging en optimalisatie

Vanaf duurdere abonnementen worden hier ook caching en staging aan toegevoegd. Het goedkoopste pakket zal voor 90% van het standaard gebruik goed genoeg zijn.

Nu $3,99 per maand (eerste jaar)

Starten met WordPress bij SiteGround!
(30 dagen geld-terug garantie)