Beste Webhosting / Webhosting Keuzegids

Webhosting Keuzegids

In deze keuzegids helpen we je in 9 stappen om een keuze voor de juiste webhosting te maken.

Inhoud:

Stap 1: Wat is webhosting?

Webhosting is een computer (een server) met een stukje ruimte daarop gereserveerd voor jouw eigen website. Deze server staat in een datacenter zodat deze 24 uur per dag, 7 dagen per week gereed is de website te tonen aan internet gebruikers over de hele wereld.

Stap 2: Soorten Webhosting

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om webhosting.

 • Shared Hosting
  De meest gangbare (met name voor beginnende gebruikers) is gedeelde webhosting (shared webhosting). Hiermee krijg je een stukje schijfruimte op een server toebedeeld voor je eigen website, op deze manier er kunnen tientallen tot wel duizenden websites op één server worden geplaatst. Omdat er zoveel klanten gezamenlijk van één server gebruik kunnen maken is dit een erg betaalbare variant, prijzen zijn soms zo goedkoop als €1 per maand.
  Vergelijk hier shared hosting pakketten
 • VPS Hosting
  Tussen shared hosting en dedicated hosting in zit VPS hosting. Hiermee kun je een Virtuele Privé Server afnemen. Het kan gebruikt worden als eigen server en er zijn software instellingen mogelijk die bij shared hosting niet mogelijk zijn. Tegelijkertijd wordt de rekenkracht verdeeld over meerdere computers. Let er goed op dat er weer veel verschillende vormen van VPS hosting bestaan, het grootste onderscheid bij VPS hosting zit in Managed en Unmanaged hosting. Bij Managed VPS zorgt het hosting bedrijf voor de installatie, beveiliging en updates van je besturingssysteem terwijl je bij Unmanaged zelf 100% verantwoordelijk bent.
  Ga naar de vergelijker voor VPS Hosting Pakketten
 • Dedicated Hosting
  Het is ook mogelijk de gehele server te reserveren voor je eigen website, dit kan door middel van Dedicated Hosting. Dit is flink duurder dan Shared hosting en met name geschikt voor erg grote websites met bezoekersaantallen van bijvoorbeeld honderdduizend per maand en meer. Prijzen voor dedicated hosting lopen snel op tot boven de €100 per maand. Momenteel vergelijken wij géén dedicated hosting op Webhosters.nl.In de basis zijn deze drie verschillende varianten van hosting belangrijk, in het gebruik zie je dat er ook veel gesproken wordt over bijvoorbeeld WordPress Hosting en Magento Hosting. Wanneer een hosting bedrijf WordPress Hosting aanbiedt betreft dit vaak Shared Hosting ingericht voor het gebruik van WordPress, het kan ook als VPS hosting worden aangeboden. Wanneer een hosting bedrijf het abonnement dus een specifieke CMS naam geeft weet je in ieder geval zeker dat je gemakkelijk het betreffende CMS kunt gebruiken.

Stap 3: Belangrijke termen/begrippen

Deze woorden zul je vaak tegenkomen en helpen je bij het begrijpen van de verschillen:

 • Schijfruimte:
  Hoeveel schijfruimte voor webhosting is vergelijkbaar met de ruimte op de harde schijf van je computer. Hoe meer je wil opslaan (denk aan foto’s maar ook email) hoe meer schijfruimte je nodig hebt voor de website. Vaak is voor kleine eenvoudige websites 1 GB ruim voldoende.
 • Dataverkeer:
  Elke bezoeker die op de website één foto van 5 MB bekijkt verbruikt hiermee 5 MB dataverkeer van je webhosting pakket. Wie of wel veel bezoekers heeft of wel veel grote bestanden op zijn website heeft meer dataverkeer nodig. Beginnende websites hebben met 1 GB aan dataverkeer vaak genoeg.
 • Database:
  In een database wordt informatie gesorteerd en opgeslagen voor een website. Websites op basis van WordPress kunnen niet functioneren zonder database. Meestal heb je er maar één nodig, sommige hosting pakketten bieden de mogelijkheid een onbeperkt aantal databases aan te maken.
 • SSD:
  SSD is een harde schijf zonder bewegende delen, SSD is de afkorting van Solid State Drive. Webhosting bedrijven schermen hier graag mee omdat deze schijven sneller zijn dan reguliere HDD schijven. Toch betekent gebruik van SSD niet per definitie dat de hosting snel is, daarbij spelen meerdere factoren een rol.
 • Uptime:
  Uptime staat voor de tijd dat de server online is. Dit wordt gemeten over alle dagen van het jaar en elke minuut van de dag. Een uptime van 99,9% klinkt goed maar over 365 dagen betekent dit dat de website toch 0,1% oftewel 0,365 dagen offline is, dit is meer dan 8 uur.
 • Meer uitleg over specifieke termen en begrippen vind je in onze Veelgestelde Vragen.

Stap 4: Waar op letten bij de keuze?

Wie voor het eerst webhosting diensten vergelijkt zal zich vaak richten op opslagruimte, dataverkeer en de maandprijs. Dit zijn dan ook belangrijke onderdelen, echter wordt vaak door andere aspecten bepaald in hoeverre klanten tevreden zijn en tevreden blijven met hun dienstverlener. De harde specificaties zijn in zeker mate een soort basis vereiste, dit is noodzakelijk. Echter zorgen onderstaande onderdelen ervoor dat je een prettige klantervaring beleeft.

 •  Gebruikerservaringen
  Wie kan je beter vertellen hoe goed een bedrijf is dan een huidige klant? Het is niet zonder reden dat de duizenden gebruikerservaringen op onze websites een cruciaal onderdeel vormen van een vergelijking en zoektocht naar het hosting bedrijf dat bij je wensen aansluit. Toch moet je ook bij gebruikerservaringen goed opletten, niet elke ervaring is gelijk. Hosting bedrijven proberen namelijk hun tevreden klanten zo goed mogelijk te wijzen op de mogelijkheid een ervaring achter te laten. Op deze manier krijg je soms een erg positief beeld van een bedrijf. Het deel ontevreden klanten heeft misschien geen zin om te ‘klagen’ en laat geen ervaring achter. We raden aan daarom niet zozeer enkel af te gaan op het sentiment van de beoordelingen maar met name op de inhoud. Wellicht zijn er tientallen positieve ervaringen over hoe snel en goed ze werden geholpen na een storing of hack, dit duidt echter wel gelijk op storingen of hacks.
 • Klantenservice
  Het klinkt misschien vanzelfsprekend dat je een goede klantenservice wil hebben bij je webhosting pakket, echter de verschillen hierin zijn enorm. Zo is het erg gebruikelijk dat goedkopere webhosters (budget hosters) géén telefonische ondersteuning bieden en enkel email of online tickets toestaan om vragen te stellen. Wie hier ervaring mee heeft weet dat technische problemen met tickets en email soms vele berichten nodig hebben om de uiteindelijke oplossing te vinden, dit kan erg frustrerend zijn terwijl bellen vaak een stuk sneller en simpeler is. Let bij een telefoonnummer ook op de openingstijden en eventuele telefoonkosten. Het meest lastige is tenslotte de kwaliteit van de medewerker die je aan de lijn krijgt. Dit is moeilijk om te onderzoeken en kan soms weer uit de gebruikerservaringen worden opgemaakt.
 • Uitbreidingsmogelijkheden
  Wellicht is uitbreiden niet het eerste waar je aan denkt maar toch is dit van belang. Wie met een website begint start vaak klein. Echter de kans dat er in de loop van tijd meer functionaliteiten nodig zijn is groot, dit is vaak het moment dat gebruikers merken dat hun huidige hosting toch niet meer geschikt is. Denk daarom vooraf na welke uitbreidingen je wellicht kunt verwachten. Gaat het met name om meerdere websites, of juist webwinkels of juist één steeds groter wordende website? Het kan ook juist zijn dat je door groeiend gebruik van de website steeds meer eisen aan de prestaties gaat stellen. Wanneer je op deze manier naar je website en webhosting kijkt zul je wellicht beter kunnen inschatten wat een passend bedrijf voor de lange(re) termijn is. Op termijn veranderen van aanbieder en een website verhuizen kan natuurlijk maar kost tijd en moeite, wanneer mogelijk is het prettig dit te voorkomen.

Stap 5: Waarom is er zoveel prijsverschil?

Wie even rond kijkt tussen de verschillende hosting pakketten ziet al snel dat er veel verschil is in prijs. Het is even gemakkelijk webhosting van €0,50 per maand te vinden als pakketten van €10 per maand. Wat zorgt ervoor dat bedrijven zulke uiteenlopende tarieven hanteren? Voordat we bekijken wat zorgt voor de verschillen willen we benadrukken dat dit tarief de basisprijs betreft, er kan nog een bedrag bij opkomen.

 • Inbegrepen of tegen een meerprijs?
  Deze vaste maandtarieven zijn niet altijd goed één op één vergelijkbaar. Zo biedt het ene hosting bedrijf standaard een domeinnaam registratie aan en levert het gratis SSL bij elk pakket terwijl dit bij andere diensten allemaal tegen meerprijs gaat. Ook zien we dat er nog regelmatig gewerkt wordt met opstartkosten en zelfs kosten om met iDeal te mogen betalen komen we tegen.
 • Klantenservice
  De grootste kostenpost voor de aanbieders van webhosting is de klantenservice. Bedrijven die 5 man personeel full-time op de support hebben zitten moeten deze kosten doorberekenen in de hosting pakketten. Dit verklaart regelmatig een verschil in prijs, vaak zie je dat de meer budget hosters géén telefonische ondersteuning bieden.
 • Aantal websites op één server
  Een andere last waar goed op bezuinigd kan worden is het aantal servers. Hoe minder servers er gehuurd hoeven te worden, hoe goedkoper dit is. Dit betekent echter wel dat er meer klanten op dezelfde server worden geplaatst, dit kan vervolgens weer zorgen tot tragere websites en meer storingen.

Stap 6: Aanbevolen Keuze: Budget Webhosting

Als het om goede en goedkope hosting aankomt zien we de afgelopen jaren twee partijen die erg scherp geprijsd zijn en toch regelmatig goed beoordeeld worden en hosting voor €1 of minder per maand aanbieden, dit zijn Vimexx en Budget Webhosting. Vimexx is weliswaar een stukje nieuwer maar was in 2017 de best beoordeelde webhoster. Budget Webhosting is al sinds 1999 actief en heeft veel positieve gebruikers.

Stap 7: Aanbevolen Keuze: Premium Webhosting

Ben je op zoek naar kwaliteit maar niet bereid om volledige (managed) VPS hosting van enkele tientjes per maand te nemen dan kun je kijken bij premium shared hosting bedrijven Antagonist en SiteGround. Deze bieden zeer goede webhosting pakketten onder de €10 per maand en worden goed beoordeeld. Opties zoals SSL, SSD, caching, gereserveerd werkgeheugen zijn bij beide standaard inbegrepen. Antagonist staat hoog in onze Top 10 en SiteGround wordt door WordPress.org aanbevolen.

Stap 8: Aanbevolen Keuze WordPress Hosting

SiteGround, Raidboxes en WP Engine zijn alle drie bedrijven die zich volledig hebben gespecialiseerd in WordPress hosting. Pakketten zijn beschikbaar vanaf €5,99 per maand maar bieden meer WordPress optimalisatie en WordPress ondersteuning dan reguliere shared hosting pakketten.

Stap 9: Aanbevolen Keuze: VPS Hosting

Een goede keuze van VPS hosting hangt af van zoveel factoren dat we hiervoor direct verwijzen naar onze VPS vergelijker.

Wat komt er verder nog bij kijken?