Een website maken met AI: is dit de toekomst?

Website maken met AI

Je website volledig laten maken op basis van een kleine beschrijving. Niet alleen het design, maar ook een groot gedeelte van de content. Het lijkt misschien toekomstmuziek, maar met de toevoeging van kunstmatige intelligentie in websitemakers is het ondertussen gewoon de realiteit in hostingland.

Welkom in de wereld van AI websitemakers

Diverse hostingbedrijven (oa. Yourhosting, Hostinger, Cloud86) bieden met een websitemaker een eenvoudige manier aan om je eigen website te maken. Zonder dat hier technische kennis voor vereist is. Dat is eigenlijk al geen nieuws meer.. (veelal 2 á 3 jaar geleden begon men hiermee) Wat wel nieuw is, is dat je bij sommige van deze website builders zelfs de website niet eens meer zelf hoeft te maken.

Na het opgeven van een paar kernwoorden rondom het bedrijfsidee wordt er een complete kant-en-klare website afgeleverd. Binnen een mum van tijd. Maar, hoe werkt zo’n websitebuilder met AI?

Laten we als voorbeeld kijken naar de AI website bouwer van Hostinger.nl.

ai hostingerVoorbeeld: Hostinger AI Website Bouwer

Bij Hostinger start je het proces door eerst meer te vertellen over de toekomstige website: de merknaam, het type website (bijvoorbeeld een blog of een webshop) en vervolgens een korte beschrijving. Nadat je dit hebt gedaan klik je op de knop ‘Creëer website‘, waarna je binnen enkele minuten een compleet gevulde website voor ogen krijgt. Met afbeeldingen en tekst.

Wat je hier precies voor krijgt:

  • Websites die hiermee gemaakt zijn, zijn vooralsnog een goede basis om op verder te bouwen, maar de websites zijn echt niet af na de AI generatie.
  • Dit is volgens ons het begin van AI, dit gaat de komende jaren wel sterker worden, wel is de combinatie van plaatjes en tekst vrij uniek.
  • Hostinger heeft aangekondigd in de toekomst meer te gaan doen met AI geschreven product-omschrijven en meer unieke blogposts.

Vervolgens kun je aan de slag met het personaliseren van deze website. Zo kun je kiezen uit drie verschillende templates en de stijl (lettertypen en kleurpaletten) naar smaak aanpassen. Ook kun je nu nog optioneel extra pagina’s toevoegen. Heb je net gekozen voor een webshop? Dan kun je deze hier nog aanvullen met een blogpagina.

Wanneer je tevreden bent, kun je bij de volgende stap de door AI aangeleverde content aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld een titel anders maken of de tekst op de homepagina wijzigen. Wil je afbeeldingen wijzigen? Dan opent er bij Hostinger een fotobibliotheek waar je keuze hebt uit duizenden foto’s. Ben je helemaal tevreden? Dan kun je op de knop ‘Live’ drukken om de website te lanceren.

In onderstaande video van Hostinger kun je een goed beeld krijgen achter de schermen:

Kosten van een AI websitemaker

Je kunt niet alleen veel tijd, maar waarschijnlijk ook geld besparen door kunstmatige intelligentie in te schakelen voor je de eerste setup van je nieuwe website. Je hoeft namelijk minder snel de expertise van bijvoorbeeld een webdesigner of een UX-specialist in te schakelen. Laten we kijken wat je betaalt voor een een AI websitemaker en voor het gemak opnieuw Hostinger als voorbeeld pakken.

Al bij het kleinste hostingpakket (vanaf 2,99 per maand) kun je websitecreatie via AI inschakelen. Dit is echter zonder de invulling van content en optimalisatie (later meer over aanvullende AI-functies).

hostinger ai websitemaker prijzen

In het geval van Hostinger hoef je dus niets extra te betalen om gebruik te kunnen maken van de websitemaker.

Andere hosting bedrijven met AI

  • In Nederland zijn er nog weinig tot geen AI diensten die echt aangeboden worden. Er zijn wel plugins die weer aansluiten op WordPress en dus ook bruikbaar zijn vanuit alle hosting bedrijven. Update: inmiddels heeft mijn.host wel een AI website builder gelanceerd.
  • Combell (Belgische webhoster) lijkt op dit vlak wel innovatie te bieden: hier kan dezelfde methodiek gebruikt worden als Hostinger.
  • GoDaddy Airo lijkt dezelfde soort technologie te gebruiken.

Als er meer updates op AI vlak volgen updaten we dat in bovenstaande lijst!

combell ai website makerMeer AI mogelijkheden voor je website

Het is ook nog interessant om te kijken naar aanvullende AI-mogelijkheden voor websites. Want, met alleen een website ben je er nog niet. Denk aan optimalisaties op het gebied van vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Blijven we bij het voorbeeld van Hostinger, dan worden daar ook de volgende AI-handvatten geboden:

  • AI Copywriting: voor het realiseren, herschrijven of laten controleren van content. (Dit kan via AI plugins op WordPress)
  • AI Heatmaps: voor het herindelen van content op basis van gebruikerservaringen.
  • AI SEO-tools: voor het optimaliseren van de vindbaarheid van de website. (zoekmachine optimalisatie via AI, Yoast heeft hier ook goede software voor)

Kortom: zelfs na het realiseren van de website kun je AI inschakelen voor de optimalisatie! Dit kan bij iedere host als je WordPress maar hebt draaien.

Yoast SEO AI meta descriptions
Yoast SEO AI meta descriptions en titel generator.

Conclusie, zijn er we al?

Ook dit zal wel een onstuimige weg worden naar de toekomst: AI kan veel werk uit handen nemen en op basis van minimale input zeer veel ‘vakken en randzaken’ invullen, waardoor je snel een website live krijgt via een AI tool. Zijn deze tools nu al goed genoeg? Wel voor basis gebruik, niet voor geavanceerd gebruik. 

Hostinger loopt wellicht voor, maar anderen zullen snel volgen. Wat wij echter hopen is dat bedrijven niet volgen, maar NOG nuttigere AI tools maken, zo moeilijk moet het toch niet zijn om dit beter te maken. (Ook daar zouden ze AI voor moeten inzetten).