Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / 83% van Nederlandse webhosters gebruikt Tracker(s)

Blog

83% van Nederlandse webhosters gebruikt Tracker(s)

Uit onderzoek onder de top 50 hosting pakketten op Webhosters.nl is naar voren gekomen dat slechts 17% van de bedrijven géén gebruik maakt van trackers. Bij de grote meerderheid (83%) was wel één of meerdere…

Uit onderzoek onder de top 50 hosting pakketten op Webhosters.nl is naar voren gekomen dat slechts 17% van de bedrijven géén gebruik maakt van trackers. Bij de grote meerderheid (83%) was wel één of meerdere trackers te vinden op de homepage.

Aangezien gebruikers er steeds scherper op toezien wie informatie over hun verzamelt hebben wij in kaart gebracht hoe dat bij webhosting bedrijven er aan toe gaat. Hiervoor hebben we de Ghostery FireFox extensie gebruikt waarmee trackers gemakkelijk herkent worden. Tevens kan deze Ghostery extensie worden gebruikt om standaard trackers van websites te blokkeren.

Welke trackers worden het meest gebruikt?

Het is overduidelijk dat Google trackers het meest gebruikt worden door webhosting bedrijven. In meer dan 72% van de gevallen kwamen wij de Google Tag of de Google Analytics tracker tegen. In ruim 13% van de gevallen bleek er een tracker van Facebook op de homepage te staan, meestal betrof dit de Facebook Connect tracker. En op 17% van de homepagina’s was er helemaal géén tracker te vinden. Het kan zijn dat er elders op de website wel wat te vinden was maar toch is dit opvallend. Let op: Ook Webhosters.nl maakt gebruik van één tracker, dit is de Google Analytics tracker, dit wordt tevens vermeldt in ons privacy beleid.

De 5 Bedrijven zonder trackers (op de homepage):

  • 123-webhost
  • Budget Webhosting
  • iKoula
  • Mijn hosting partner
  • Yourname

Alle overige bedrijven die wij hebben bekeken hebben één op meer trackers op de homepage. De informatie is verkregen in april 2019 aan de hand van het gebruik van de Ghostery extensie.

Wat kun je doen om online tracking te voorkomen/beperken?

Het meest toegankelijk is het aanpassen van de browser instellingen. Hiervoor hoef je niets te kopen of te downloaden. In je browser kun je de instellingen aanpassen zodat er meer trackers worden tegengehouden. Dit kan wel effect hebben op het gebruik van websites.

  • FireFox: Opties > Privacy & Beveiliging:  Deze staat meestal op Standaard, zet deze op Streng om meer trackers tegen te houden
  • Chrome: Instellingen > Geavanceerd > Privacy en Beveiliging > ‘’Een verzoek voor niet bijhouden met je browseverkeer verzenden’

Meer maatregelen om je privacy te beschermen

STRATO_banner_Webhosters