Beste Webhosting / Nieuws & Achtergrond / Wereld Internet Dag, hoe het begon

Blog

Wereld Internet Dag, hoe het begon

Hoewel de eerste website pas in 1989 ‘live’ ging werd op 29 oktober 1969 de eerste verbinding tussen twee computers gemaakt. Deze datum wordt vandaag gevierd met Wereld Internet Dag. Op theinternetday.com is meer te…

Hoewel de eerste website pas in 1989 ‘live’ ging werd op 29 oktober 1969 de eerste verbinding tussen twee computers gemaakt. Deze datum wordt vandaag gevierd met Wereld Internet Dag.

Op theinternetday.com is meer te lezen over de geboorte van het internet. Wij kijken vandaag echter terug naar de eerste website, die nog steeds hier te bekijken is. De eerste zin van de eerste website ter wereld is gelijk treffend:

The WorldWideWeb (W3) is a wide-area hypermedia information retrieval initiative aiming to give universal access to a large universe of documents.

Het WWW wordt gelijk al omschreven als een ‘hypermedia information retrieval initiative’, een erg treffende beschrijving. Ook het einde van de eerste zin is mooi omdat er wordt gesproken over ‘documents’ iets wat logischerwijs de verwachting was. Dat live chatten, streamen en gamen mogelijk zou worden via het internet was wellicht lastig te voorzien.

De eerste Startpagina

Op de eerste website werd gelijk al een soort eerste startpagina gemaakt om een overzicht van het ‘hele internet’ te geven. Dit resulteerde in een erg klein overzicht met minder dan 50 links verdeeld in grote algemene categorien zoals ‘Law’ en ‘Music’.

Stuur ons mail

Met de overvolle mailboxen en gevechten tegen spam van vandaag is ook deze pagina weer puur genieten. Op de ‘How can I help?’ pagina staat als vijfde suggestie: “Send us suggestions We love to get mail… www-bug@info.cern.ch”. Erg leuk om te zien hoe enthousiast er destijds gekeken werd naar email en het ontvangen van mail. Wel jammer dat er momenteel 14,5 miljard spam berichten per dag worden verzonden…

Flashback 1995

In de 90’s maakt het internet de grote opmars en neemt het aantal Amerikanen die gebruik maken van internet toe met tientallen procenten (ZDnet). In 1993 bericht CNN voor het eerst over het fenomeen internet (video 1). Dat er nog veel onduidelijk blijft in het begin komt in de tweede video mooi naar voren.

STRATO_banner_Webhosters